• ENGENG
 • Implementacija zajedničkih rešenja iz oblasti antikorupcije i dobre vladavine u Jugoistočnoj Evropi

  Od januara 2021. godine, Centar za evropske politike (CEP) učestvuje u trogodišnjoj projektnoj inicijativi koju finansiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Fond za regionalni razvoj EEP i Norveške pod nazivom „Implementacija zajedničkih rešenja iz oblasti antikorupcije i dobre vladavine u Jugoistočnoj Evropi: Inovativne prakse i javno-privatno partnerstvo“ zajedno sa partnerskim organizacijama iz još osam zemalja Jugoistočne Evrope i tri međunarodna ekspertska partnera:

  Glavni cilj projekta je uspostavljanje zajedničkih rešenja u oblasti antikorupcije kako bi se povećala odgovornost državnih institucija i osnažio civilni sektor i standard vladavine prava u državama Jugoistočne Evrope. To će biti učinjeno kroz podizanje kapaciteta za implementaciju dokazanih evropskih instrumenata za društvena istraživanja i uspostavljanjem platforme javno-privatnog partnerstva za transfer znanja između civilnog i javnog sektora u devet zemalja. Ideja inicijative je da ukloni nedostatke koji postoje u implementaciji antikorupcijskih politika i javnih nabavki širom Jugoistočne Evrope i na taj način pojača uticaj planiranog povećanja infrastrukturne podrške Evropske unije do 2025. godine. Ovaj projekat udružuje resurse najveće grassroot mreže civilnog društva iz oblasti antikorupcije – Lideri razvoja i integriteta Jugoistočne Evrope (SELDI), gorepomenutih međunarodnih ekspertskih organizacija i Državne komisije za prevenciju korupcije Severne Makedonije i resurs centra za antikorupciju U4.

  Partneri će implementirati instrument Monitoring antikorupcijskih politika (MACPI) što će dovesti do izrade devet analiza, odnosno tehničkih izveštaja dopunjenih sekundarnim istraživanjima i procesom konsultacija koji će zajedno biti predstavljeni rukovodstvu analiziranih javnih institucija. Dodatno, nakon ažuriranja „Opentender.eu“  instrumenta u skladu sa ekstenzivnim analizama javnih nabavki i novim indikatorima rizika od korupcije, on će biti implementiran u pomenutih devet zemalja Jugoistočne Evrope na godišnjem nivou. Konačno, biće kreirani i godišnji izveštaja dobrog upravljanja u zemljama Jugoistočne Evrope koji će inkorporirati i ključne nalaze MACPI i „Opentender“ instrumenata. O njima će se diskutovati i na forumima javnih politika koji će se održati u okviru ove projektne intervencije. Uticaj projekta će biti dodatno pojačan sveobuhvatnom komunikacionom strategijom, a partneri će razviti i specifične ideje i poruke za zagovaranje koje će preneti na format javno-privatnog partnerstva.

  Projekat predstavlja jedinstvenu priliku da se pokrene akcija javno-privatnog karaktera i integrišu najbolje prakse iz Evropske unije i zajednička rešenja iz oblasti sprečavanja korupcije što će doprineti umanjenju socijalnih i ekonomskih dispariteta u okviru Evropskog ekonomskog prostora.

  Kontakt: Andrija Mladenović, projektni koordinator – andrija.mladenovic@cep.org.rs

  Nazad na vrh