Od Nemačke do Portugalije: Predvođenje Unije u teškim vremenima

14. decembar 2020. – Centar za evropske politike (CEP) danas je održao svoj tradicionalni događaj povodom promene predsedavanja Savetu EU. U saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, događaj Od Nemačke do Portugalije: Predvođenje Unije u teškim vremenima organizovan je onlajn.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, kazao je da je Nemačka, zbog ekstremno teškog i izazovnog vremena, morala da izmeni incijalni program predsedavanja, ali da je kriza pokazala koliko je bitno da EU radi zajedno na oporavku i da zemlje članice nađu zajednička rešenja.

Šib je rekao i da se Nemačka nadala da će Srbija ostvariti više napretka za vreme predsedavanja Nemačke, međutim, on je optimista što se tiče daljeg procesa integracija zemalja Zapadnog Balkana dok Savetu EU bude predsedavala Portugalija, pre svega u pitanju početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. On očekuje da će se tokom predsedavanja Portugalije naći rešenja za spor Sofije i Skoplja, i da će to imati pozitivan uticaj na politiku proširenja generalno.

Najveći izazov nemačkog predsedavanja, rekao je, bio je na tome da se tokom pandemije virusa korona druge stvari zadrže na dnevnom redu predsedavanja, kao što je Zeleni dogovor.

„Kada pandemija bude pod kontrolom, zaštita životne sredine mora opet da bude u fokusu. Druga važna tema koja nikako nesme biti zanemarena je vladavina prava, svetinja EU“, rekao je Šib.

Portugaliji, koja predsedavanje Savetu EU preuzima po četvrti put, će u fokusu biti društveni i finansijski oporavak članica posle krize izazvane pandemijom virusa korona. Moto predsedavanja biće Vreme je za fer zeleni i digitalni oporavak, što ukazuje na prioritete Lisabona, a to su otporna Evropa, solidarna Evropa, zelena Evropa, digitalna Evropa i globalna Evropa.

Ambasadorka Portugalije u Srbiji, Marija Virdžinija Pina, izjavila je na događaju da će Portugalija, tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2021. biti posvećena i procesu proširenja, ali da se od Srbije očekuje da radi, ne samo na donošenju normativnih akata o reformama, nego i na njihovom sprovođenju.

„Potrebno je dvoje za igranje tanga. Što se nas tiče, uradićemo sve što je do nas, ali moramo da vidimo da i druga strana zaista želi da pristupi, a to će pokazati tako što će raditi ono što treba“, rekla je Pina.

„Vladavina prava jedna je od temeljnih stvari kojima ćemo se baviti i to uvek govorimo zemljama kandidatima za članstvo – važno je uključiti se u evropski klub, ali je bitno biti sposoban da se bude u tom klubu“, kazala je Pina.

Predsednik Upravnog odbora CEP-a, Srđan Majstorović, izjavio je da Srbija u proteklih šest meseci nije uspela da ispuni svoje obaveze iz strateških dokumenata i akcionih planova izrađenih u cilju ubrzavanja procesa pristupanja EU, ali da su se ovih dana čule pozitivne poruke zvaničnika.

Prema njegovoj oceni, potrebni su konkretni rezultati koji će pokazati da je nova vlada svesna svih neophodnih uslova za ubrzanje procesa.

„Vlada je ta koja mora da se ubrza. Potrebno je puno da ubedimo sve da smo zaista odlučni ovaj put da ispunimo svoje obaveze i počnemo odgovorno da se ponašamo“, kazao je Majstorović.

Majstorović je rekao da je EU odlukom da ne otvori nova poglavlja „konačno demonstrirala svoj kredibilitet“ u smislu da ne želi da podrži vlade koje ne rade dovoljno po suštinskim pitanjima, poput funkcionisanja demokratije, borbe protiv korupcije, nezavisnog sudstva ili slobode medija.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je da razume da postoje frustracije i razočarenje što nije otvoreno nijedno poglavlje ove godine, ali da to treba shvatiti kao poruku na čemu treba raditi kako bi se to u 2021. godini promenilo“, rekao je Fabrici.

Fabrici je ocenio da je 2020. bila teška godina za ceo svet, pa i za Uniju, ali da su ostvareni važni ciljevi, poput usvajanja višegodišnjeg finansijskog okvira, paketa za oporavak od pandemije i smanjenje emisija ugljen-dioksida za 55%. On smatra da „proširenje nije pobeglo ispod radara“ , već da je Unija morala da prilagođava svoje prioritete u vreme globalne pandemije. Povodom neotvaranja procesa pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Fabrici je rekao da je to nešto privremeno i da treba izbegavati „osećaj krize ili drame“ i da veruje da će te poteškoće biti prevaziđene.