Održana Sednica Radne grupe za poglavlja 4 i 9

16. april 2024. – Na sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 4 – Slobodno kretanje kapitala i Poglavlje 9 – Finansijske usluge, održanom u sredu u prostorijama Centra za evropske politike, Vida Uzelac, koordinatorka RG, detaljno je analizirala aktuelno stanje na tržištu kapitala i u oblasti finansijskih usluga. Poseban fokus stavljen je na preporuke za novi Izveštaj Evropske komisije o napretku za 2024. godinu za oba poglavlja.

Tokom diskusije, posebno je razmatrano pitanje implementacije Zakona o digitalnoj imovini. Zaključeno je da Zakon predstavlja solidnu osnovu za dalje regulisanje digitalne imovine i tržišta u zemlji, pružajući određenu pravnu sigurnost investitorima. Nadzorni organi, kao što su Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti, su već doneli podzakonske akte u skladu s ovim Zakonom.

Međutim, istaknuto je da se regulativa uglavnom usredsređuje na ekonomiju tokenizacije, poput ICO-a, što čini samo mali deo kripto tržišta. Nakon tri godine od usvajanja Zakona, mnogi u domaćoj web zajednici smatraju da je neophodno ažuriranje pravnog okvira kako bi se adekvatno reagovalo na nove pojave i regulisala jedna od najbrže rastućih oblasti u finansijama i tehnologiji.

Problemi uključuju nedostatak prepoznavanja novih termina poput NFT-a, DeFi-a i DAO-a, kao i nejasnoće u poreskom tretmanu za kriptovalute i ICO. Postavlja se pitanje o ograničenjima unošenja digitalne imovine u pravna lica i problemima konverzije sredstava za novac. Takođe, regulativa ograničava zadržavanje digitalne imovine od strane pravnih lica nakon prodaje robe ili usluga, zahtevajući zamenu u fiat valuti putem posrednika.

Sednica je jasno ukazala na potrebu za dopunom Zakona kako bi se pravilno odgovorilo na nove izazove i promene na kripto tržištu.