Početna / Publikacije / Naša Evropa / Nemačko predsedavanje Savetu EU

Nemačko predsedavanje Savetu EU

Prevođenje Evrope preko Rubikona

Nemačko predsedavanje Savetu Evropske unije započeto je u jeku globalne pandemije COVID-19. Zbog tektonskih promena koje je ova pandemija izazvala, Evropska unija je primorana, kao i ostatak sveta, da povlači brze i hrabre poteze kako bi se prilagodila novonastalim okolnostima. Kada govorimo o budućnosti evropskog projekta, iste okolnosti su stavile Nemačku u poziciju da prevede Uniju preko Rubikona.

Zapravo, podsticanjem oporavka EU i utiranjem puta ka dubljoj integraciji, ambiciozni program nemačkog predsedavanja je odraz njenog obnovljenog strateškog promišljanja. Stoga odluke koje se donose tokom nemačkog predsedavanja mogu postati prekretnica u daljoj evoluciji EU.

U cilju da osvetlimo šta može predstojati Evropi u narednom periodu, ovaj Pogled analizira nemačku dugoročnu viziju Evrope i njenu poziciju o ključnim pitanjima kao što su fond za oporavak EU i višegodišnjem finansijskom okviru (eng. Multi-annual Financial Framework, dalje u tekstu MFF); politike iz oblasti životne sredine i klimatskih promena; vladavina prava i uslovljavanje; kao i zajednička spoljna i bezbednosna politika EU. U isto vreme, analiziramo mesto Zapadnog Balkana u ovako kompleksnoj mreži prioriteta nemačkog predsedavanja.

Ostale publikacije