Početna / Publikacije / Naša Evropa / U senci Bliskog istoka: Uporedni pregled politika EU i Srbije prema Izraelu i Palestini

U senci Bliskog istoka: Uporedni pregled politika EU i Srbije prema Izraelu i Palestini

Izraelsko-palestinski sukob je iznova eskalirao 7. oktobra 2023 godine., rezultirajući desetinama hiljada žrtava i daljim pogoršanjem već složenih regionalnih okolnosti. Ova neočekivana kriza ističe postojanu prirodu ovog sukoba, u kome svaki novi potres donosi posledice vidljive daleko izvan Bliskog istoka. Rad pažljivo istražuje pristup Evropske unije (EU) prema izraelsko-palestinskom sukobu sa posebnim naglaskom na nedavna dešavanja. Idući dalje od zvaničnih izjava i uobičajenih narativa spoljne politike EU, rad zadire u zamršenu unutrašnju dinamiku EU i njenih članica kako bi se razumeli njihovi različite stavovi, interesi i protivrečnosti.

Dok se analizira politika EU prema Izraelu i Palestini, postavljaju se i pitanja: Kakav je stav Srbije o ovom piranju i da li je njen stav i po ovom pitanju takođe deo geopolitičke jednačine „i Istok i Zapad”? Pronalazak odgovora na ova pitanja naročito je relevantan imajući u vidu da Srbija i dalje održava krhku ravnotežu negovanja partnerstava sa Istokom, uprkos tome što je njen zvanični strateški prioritet članstvo u EU. Kroz temeljnu analizu, rad procenjuje stepen usklađenosti Srbije sa politikama EU u vezi sa pomenutim sukobom, te otkriva višeslojne faktore koji utiču na njenu poziciju. Dok se uloga sukoba Izraela i Palestine ispituje kao test jedinstva i raznolikosti stavova unutar EU, razmatra se i zvanično gledište Srbije, a postavljaju se i šira pitanja o njenom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom (ZSBP) EU.

Ostale publikacije