Početna / Publikacije / Unutrašnje tržište i konkurentnost / Izjednačavanje akciznog opterećenja na jaka alkoholna pića preduslov za EU

Izjednačavanje akciznog opterećenja na jaka alkoholna pića preduslov za EU

Pet godina nakon održanog eksplanatornog i bilateralnog skrininga pregovaračko poglavlje 16, koje se odnosi na oporezivanje, nije otvoreno za pregovore. Prema izveštajima EK iz 2016. i 2017, kao ključni problem za otvaranje poglavlja navedeno je nejednako akcizno opterećenje kafe iz uvoza i prerađene kafe u zemlji i različitih kategorija jakih alkoholnih pića.

Izmenama Zakona o akcizama iz 2018. godine eliminisana je fiskalna diskriminacija u pogledu visine akcize na uvezene i domaće proizvode od kafe, ali propuštena je prilika da se ujednači i akcizni tretman jakih alkoholnih pića. Ni izmenama zakona u prošloj godini ovaj problem nije rešen, te će i u ovoj godini poglavlje 16 najverovatnije ostati zatvoreno za pregovore.

Stoga je osnovna preporuka ovog sižea politike usmerena ka Ministarstvu finansija koje treba da inicira izmene Zakona o akcizama radi ujednačavanja akciznog opterećenja različitih vrsta jakih alkoholnih pića.

Siže je objavljen u okviru projekta „Pripremi se za učešće“, koji zajednički sprovode CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Centar savremene politike, kroz portal European Western Balkans. Autorka je savetnica za izvršnu reformu u NALED-u. 

Ostale publikacije