Početna / Publikacije / Unutrašnje tržište i konkurentnost / Beogradski EXPO 2027: Senke i sjaj

Beogradski EXPO 2027: Senke i sjaj

Beogradski EXPO 2027, kao međunarodna izložba koju zemlje koriste za predstavljanje inovativnih i naprednih ideja, te podsticanje međunarodne saradnje, trebalo bi da bude značajan događaj za grad Beograd i Srbiju. Planirana da bude održana u glavnom gradu Srbije, EXPO izložba 2027, koja predstavlja uvod za još grandiozniji globalni događaj – World EXPO 2030, treba da istakne potencijal Srbije kao globalnog igrača. Njen cilj se proteže dalje od predstavljanja napretka; ova izložba teži da stimuliše ekonomski razvoj, podstakne kulturnu razmenu i inovacije, i tako izgradi jače diplomatske veze. Prema rečima Vlade Srbije, Beogradski EXPO 20271trebalo bi da privuče posetioce i učesnike iz celog sveta, pružajući jedinstvenu priliku za proslavljanje bogate istorije Srbije i napredovanja u pravcu modernizacije. Vlada takođe vidi ovaj događaj kao obavezu Srbije da postane deo globalne zajednice i ostvari pozitivan uticaj na svetskoj sceni. Međutim, nije izvesno da li će ova vizija biti ostvarena onako kako je planirano, s obzirom na izazove u vezi sa finansijskom transparentnošću, pravnim okvirom i potencijalnom transformacijom kompleksa starog Beogradskog sajma. Ovaj rad istražuje raznolike aspekte koji okružuju nadolazeći beogradski EXPO 2027, s ciljem analize njegovih potencijalnih prednosti i suštinskih izazova koji često ostaju zasenjeni optimističnim narativom prisutnim u domaćim medijima. Rad istražuje istorijski značaj svetskih EXPO izložbi, specifičnosti EXPO-a 2027 i ekonomski, kulturni i infrastrukturni potencijal koji ovaj globalni događaj donosi gradu i Srbiji.

Dodatno, rad istražuje kontroverzne aspekte EXPO 2027 izložbe, poput korišćenja posebnog zakona, finansijskih implikacija i budućnosti kultnih građevina poput Hale 1 unutar kompleksa Beogradskog sajma. Proučavanjem ovih složenosti i potencijalnih problema, rad pokušava da osvetli kompleksnu dinamiku organizovanja EXPO izložbe, nudeći preporuke za pristup koji maksimizira koristi istovremeno se baveći izazovima, da bi konačno doprineo uravnoteženom razvoju Srbije, njenom strateškom pozicioniranju na Zapadnom Balkanu i procesu EU integracija.

Ovaj siže je prvobitno proizveden za Centar za Studije Međunarodne Politike (CeSPI) iz Italije. Originalni siže na engleskom jeziku nalazi se na ovom linku.

Ostale publikacije