Mreža 23

Sprovođenje projekta je počelo u maju 2014. u Makedoniji, i trajaće 15 meseci. Vodeći partner je Institut za evropske politike iz Skoplja (u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Makedoniji i Centrom za upravljanje promenama), dok su CEP i Institut alternativa iz Podgorice pridruženi partneri koji obezbeđuju razmenu najboljih praksi iz regiona.

Glavni ciljevi projekta su: strukturisana koordinacija OCD u Makedoniji u pogledu praćenja i evaluacije sprovođenja zakonodavstva pokrivenog poglavljem 23 – Pravosuđe i osnovna prava; podizanje kapaciteta OCD za praćenje i evaluaciju poglavlja 23 na nacionalnom i lokalnom nivou, obezbeđivanje mehanizma za uticaj OCD na proces kreiranja javnih politika putem koordiniranog pristupa Mreži 23 i povećanje svesti javnosti o značaju poglavlja 23 za sveukupni proces pristupanja EU.

U okviru projekta, izrađena je analiza poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava, kao i brošura „Zašto je poglavlje 23 ključno za pristupanje EU?“.

Projekat je finansirala Evropska unija kroz IPA Program podrške civilnom društvu 2013. Projekt je takođe finansijski podržala Kraljevina Holandija.

Nazad na vrh