Početna / Publikacije / Dobra vladavina / Javna uprava i integracija Srbije u EU

Javna uprava i integracija Srbije u EU

Kako stojimo danas i zašto je to uopšte važno

Tekst je prvobitno objavljen u Nedeljniku, a povodom najnovijih SIGMA izveštaja o stanju reforme javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana.

Od 2012. do 2013. Evropska komisija je postepeno počela da naglašava nedostatak političke podrške reformi javne uprave. Godine 2017. došli smo dotle da Srbija više ne može da se pohvali gotovo nikakvim napretkom u domenu reforme javne uprave, bilo da se govori o tome kako se planiraju i pripremaju javne politike, strategije i propisi, ili o tome koliko joj je profesionalna državna služba ili o tome kako izveštava javnost o svom radu i uključuje građane i građanke u procese donošenja odluka.

Najnovije analize i izveštaji ukazuju da Srbija u odnosu na ostatak regiona nije nimalo superiorna; štaviše, po mnogim pokazateljima stoji lošije od nekih od svojih suseda, a naročito Albanije i Crne Gore. SIGMA program, pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) redovno prati sve zemlje Zapadnog Balkana u domenu reforme javne uprave, i upravo je objavio novi sveobuhvatni izveštaj koji analizira podatke iz 2016. godine u šest oblasti ove reforme.

Najnovije ocene Sigme za našu zemlju pronađite ovde.

Ostale publikacije