Početna / Publikacije / Regionalna politika, energetika i životna sredina / Implementacija procene uticaja na životnu sredinu u kontekstu evropskih integracija

Implementacija procene uticaja na životnu sredinu u kontekstu evropskih integracija

Trenutno stanje i preporuke

U procesu evropskih integracija, Srbija mora da ispuni minimalne standarde EU u vezi sa postupkom procene uticaja industrijskih i infrastrukturnih projekata i planskih dokumenata na životnu sredinu. Reč je o postupcima od izrazitog značaja za prevenciju i smanjenje štetnih efekata ljudskih aktivnosti po životnu sredinu.

Kakva su postojeća institucionalna rešenja i kapaciteti javne uprave u pogledu implementacije procene uticaja? U kojoj meri javnost učestvuje u postupku? Da li je implementacija procene uticaja u Srbiji usklađena sa evropskim standardima? Studija na osnovu temeljne analize pruža odgovor na ova i povezana pitanja sa fokusom na procenu uticaja projekata na lokalnom nivou i nudi preporuke za dalje unapređenje postupka.

Studija je izrađena u okviru projekta „Misli – delaj – utiči“ koji zajednički sprovode Centar za evropske politike, Ekološki centar „Stanište i organizacija Srbija u pokretu. Projekat finansira ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i sufinansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije.

Preuzmite studiju i siže.

Ostale publikacije