Konsultativni sastanci o finansiranju zaštite životne sredine na lokalnom nivou

28-29. septembar 2017. – U okviru CSOnnect institucionalnog granta u Beogradu i Novom Sadu održani su konsultativni sastanci na temu finansiranja zaštite živote sredine na lokalnom nivou. Sastancima su prisustvovali predstavnici civilnog sektora, kao i predstavnici gradskih i opštinskih organa zaduženi za oblast zaštite životne sredine.

Istraživač CEP-a, Stefan Šipka, otvorio je ove sastanke predstavljanjem CSOnnect institucionalnog granta, nakon čega je ukratko predstavio istraživanja o stanju finansiranja zaštite životne sredine u 145 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, koje su sproveli CEP i Ekološki centar Stanište iz Vršca.

Dejan Maksimović, istraživač EC Stanište je potom detaljnije predstavio rezultate istraživanja, naglašavajući ključne probleme u ovoj oblasti, kao i zaključke i preporuke za unapređenje sistema finansiranja zaštite životne sredine od strane jedinica lokalne samouprave. Prikupljanje podataka na osnovu kojih su izvedeni rezultati istraživanja je trajalo između 6 i 8 meseci, a CEP i Stanište su ove rezultate predstavili u dva sižea politike: Finansiranje zaštite životne sredine na lokalnom nivou – Odnos prihoda i rashoda i Finansiranje zaštite životne sredine na lokalnom nivou (2) – Planiranje budžetskih fondova.

Učesnici konsultativnih sastanaka su prepoznali problem ustaljene prakse da se novac iz budžeta predviđen za zaštitu životne sredine u najvećem broju opština ne iskoristi u potpunosti u tekućoj bužetskoj godini i da se prenosi u sledeću, dok se u velikom broju opština taj novac nenamenski troši na druge oblasti koje nemaju dodirnih tačaka sa zaštitom životne sredine.

Predstavnici gradskih uprava za zaštitu životne sredine na sastanku u Novom Sadu su ukazali da postoje vrlo različite prakse od opštine do opštine i da treba voditi računa o tome da preporuke za unapređenje stanja i mere za sankcionisanje loših praksi definišu tako da potencijalne sankcije ne bi snosili i one opštine i gradovi koji dobro obavljaju svoj posao. Na konsultativnom sastanku u Beogradu kao jedan od najvećih problema je prepoznata nedovoljna implementacija preporuka civilnog društva od strane državnih institucija. Takođe, učesnici su se složili da će to što državnim institucijama životna sredina nikada nije na listi prioriteta tek praviti velike probleme u budućnosti.

Predstavnici opština i civilnog sektora su izneli primere iz svojih iskustava i dali svoje ideje za unapređenje stanja koje će istraživači dalje razraditi pri finalizaciji istraživanja, nakon čega će kompletirano istraživanje biti predstavljeno na finalnoj konferenciji o stanju u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou u Srbiji, koja će biti održana 23. oktobra u Beogradu.

CEP i partnerske organizacije (Ekološki centar StaništeEkološki pokret OdžakaLokalni ekološki pokret Smedereva, Business and Economy Center) institucionalni grant koriste u sklopu CSOnnect programa koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).