Podrška daljem razvoju modela faznog pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU

U periodu od 1. septembra 2022. godine do 31. maja 2023. godine, Centar za evropske politike će zajedno sa partnerskom organizacijom iz Brisela, Centrom za evropske političke studije (Centre for European Policy Studies – CEPS), sprovoditi projekat pod nazivom „Podrška daljem razvoju modela faznog pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“.

Fokus projekta je na operacionalizaciji modela faznog pristupanja koji su zajednički kreirali CEP i CEPS. Prvobitno najavljen u julu 2021. godine, objavljen u oktobru iste godine i dopunjen u januaru 2022. godine, predlog modela je do sada inspirisao nekoliko debata širom Evrope i dobio podršku brojnih članova stručne zajednice, kao i određenog broja kreatora politike unutar EU. Iako je predlog imao obećavajućí početak, tek treba da dobije priznanje institucija EU i širu podršku država članica. Pronalaženje konsenzusa o takvom inovativnom rešenju postaje još opravdanije u vreme kada je ruska invazija na Ukrajinu dodatno istakla neophodnost prihvatanja Zapadnog Balkana od strane EU i njenog učvršćivanja svog geopolitičkog „otiska“ u regionu. Da bi se napravio iskorak i prevazišao status kvo, ovaj projekat ima za cilj da dodatno doprinese razvoju robusnog i u potpunosti operativnog modela faznog pristupanja EU. Kako bi ostvario zacrtani cilj, projekat će podržati istraživanja i analize potrebne za izradu serije analitičkih dokumenata koji se bave pitanjima i slabim tačkama definisanim na osnovu povratnih informacija dobijenih od zainteresovanih strana tokom prvih promotivnih i zagovaračkih napora sprovedenih od strane organizacija kreatora modela.

U ostvarivanju rezultata, projekat će računati na dragocenu ekspertizu istaknutih regionalnih istraživača, kao i pojedinačnih istraživačkih organizacija Think for Europe mreže (Think for Europe Network – TEN), kao što su Institut za evropsku politiku (EPI) iz Skoplja, Institut Alternativa (IA) iz Podgorice i Vanjskopolitička inicijativa BH (VPI BH) iz Sarajeva.

Projekat finansira Fondacija za otvoreno društvo (FOD).

Kontakt osoba: Ljubica Kovačević, projektna menadžerka (ljubica.kovacevic@cep.org.rs)

Ostale Inicijative

Partnerstvo za otvorenu upravu

Partnerstvo za otvorenu upravu (POU) je inicijativa koja je lansirana 2011. godine sa ciljem da unapredi otvorenost vlada širom sveta,…