Radionica o modelu faznog pristupanja

Dvodnevna radionica koja je okupila partnere iz regiona i Brisela održana je ove nedelje u Beogradu u organizaciji Centra za evropske politike (CEP). Svrha radionice je bila diskusija o dokumentima proizvedenim u okviru inicijative o daljem razvoju modela faznog pristupanja EU, koji CEP implementira zajedno sa Centrom za studije evropske politike iz Brisela (CEPS), Vanjskopolitičkom inicijativom iz Sarajeva, Institutom za evropsku politiku (EPI) iz Skoplja i Institutom alternativa uz podršku Fondacije za otvoreno društvo (OSF).

Glavni cilj radionice bio je da se dalje razvije model faznog pristupanja razmatrajući perspektive svih projektnih partnera. U tu svrhu razgovarano je o nacrtima nacionalnih papira o kojima je razgovarano na ovoj radionici.

Radionica je dodatno omogućila stručnjacima da se lično upoznaju, prezentuju svoje ideje i diskutuju o različitim temama, u nameri da se napisani nacionalni papiri dodatno unaprede.

Radionicu su otvorili Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a i Majkl Emerson, viši naučni saradnik CEPS-a.  Tokom sektorskih sesija razgovarano je o ključnim temama za svih šest država partnera Zapadnog Balkana, nakon čega je usledila diskusija o nacionalnim partnerima šest partnera sa Zapadnog Balkana.