Cirkularne migracije u Srbiji: Povezivanje svetova – izgradnja budućnosti

Cirkularne migracije predstavljaju temu od velikog značaja u današnjem globalizovanom svetu. One obuhvataju kretanja pojedinaca između njihovih zemalja porekla i zemalja prebivališta, podstaknuta ekonomskim, društvenim i ličnim razlozima. Razumevanje i efikasno upravljanje cirkularnim migracijama je važno s obzirom na dalekosežan uticaj na tržište, regionalni razvoj, kao i sveopšte blagostanje kako cirkularnih migranata, tako i njihovih zemalja porekla. Cirkularne migracije imaju dodatan značaj za države poput Srbije, koje trpe pritisak demografskih izazova.

Olakšavanjem cirkularnih migracija, Srbija može da iskoristi potencijal svoje dijaspore, promoviše ekonomski rast i podstakne međunarodnu saradnju. Međutim, cirkularne migracije predstavljaju izazov za dinamiku tržišta rada, socijalnu integraciju i koordinaciju politika. Ova konferencija ima za cilj da razotkrije kompleksnost cirkularnih migracija, tako što će ponuditi uvide, dobre prakse i komparativnu perspektivu koja će pomoći oblikovanju politika i strategija zasnovanih na informacijama, u Srbiji i šire.

U Beogradu, 12. decembra 2023. godine u hotelu Mona Plaza, na konferenciji Cirkularne migracije u Srbiji: Povezivanje svetova – izgradnja budućnosti, koja predstavlja zajednički rad Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) i Centra za evropske politike (CEP) u okviru projekta Cirkularne migracije pre depopulacije!, istražićemo kompleksnost cirkularnih migracija i različite aspekte ovog intrigantnog fenomena, otkrivajući njegove nijanse i implikacije.

Paneli:

  • Komparativne prakse u oblasti cirkularnih migracija: Srbija i Evropa
  • Kreiranje prilika: Tržište rada i cirkularne migracije
  • Mozaik ekonomskih migracija: Regionalne perspektive i strateški pravci u Srbiji
  • Eho cirkularnih migracija: Iskustva i perspektive

REGISTRACIJA – UŽIVO

REGISTRACIJA – ONLINE 

Koncept događaja

AGENDA

Obaveštavamo vas da je zbog ograničenog broja mesta samo registrovanim učesnicima omogućeno prisustvo na događaju!

Datum

12.12.2023
Istekao

Vreme

09:30 - 17:00