Početna / Publikacije / Naša Evropa / Okvirni datum proširenja EU i godine pred nama

Okvirni datum proširenja EU i godine pred nama

Povodom izlaganja predsednika Evropske komisije Junkera o stanju u Evropskoj uniji u 2017.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, jedan od najviših predstavnika EU, se po prvi put u zvaničnoj formi izjasnio o mogućem okvirnom datumu budućeg proširenja EU – 2025. godina.

Predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, u govoru o stanju Evropske unije (i pratećim dokumentima) rekao je da će EK tokom 2018. godine pripremiti Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore kao najnaprednijih kandidata sa Zapadnog Balkana, a u perspektivi napretka EU do 2025. godine. Ovim se jedan od najviših predstavnika Evropske unije – 14 godina od samita iz Soluna, skoro 8 godina od podnošenja zahteva Srbije za članstvo u Uniji i 4 godine nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora EU-Srbija – po prvi put u zvaničnoj formi izjasnio o mogućem okvirnom datumu budućeg proširenja EU.

Pored Junkerovog govora, postoje i drugi koraci koje je EU učinila u poslednjih nekoliko meseci a koji nas upućuju na to da se EU sa više pažnje koncentriše na stanje i perspektive Zapadnog Balkana. U novom CEP pogledu, ambasador Duško Lopandić, član CEP Saveta, osvrće se na ove promene, analizira zašto je do njih došlo u ovom periodu i šta te promene znače za Srbiju.

Ostale publikacije