Početna / Publikacije / Dobra vladavina / Odgovornost u sektoru obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike

Odgovornost u sektoru obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike

Ovaj izveštaj je objavljen u okviru inicijative WeBER2.0 – Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za refomisanu javnu upravu.

Izveštaj treba da pruži pregled analize sprovedene u cilju praćenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MRZBSP) i načina na koji ministarstvo primenjuje principe reforme javne uprave u sektoru obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike. Konkretno, praćenje oblasti Odgovornosti je izvršeno u skladu sa SIGMA principom 2: „Pravo na pristup javnim informacijama je zakonski propisano i dosledno se primenjuje u praksi”.

Analiza je zasnovana na unapred definisanoj WeBER 2.0 metodologiji, detaljno prikazanoj u kontrolnoj listi od 7 zahteva koji se odnose na praksu reaktivnog (zasnovanog na slobodnom pristupu zahtevima za informacijama) i proaktivnog pružanja informacija. Za potrebe ovog Izveštaja, istraživači su prikupili podatke i informacije na zvaničnom sajtu MRZBSP i slanjem zahteva za slobodan pristup informacijama ministarstvu.

Autori ovog izveštaja su Aleksandra Đurović i Goran Radlovački (Beogradska otvorena škola, članica WeBER2.0 Platforme u Srbiji).

Ostale publikacije