Početna / Publikacije / Unutrašnje tržište i konkurentnost / Kad izvršitelj pokuca na vrata

Kad izvršitelj pokuca na vrata

„Kada izvršitelj pokuca na vrata“ je fraza koja se često čuje u javnosti, deluje pomalo zastrašujuće, a svakako izaziva neprijatnost za građane koji se nađu u takvoj situaciji.

Svako može da bude izvršni dužnik, svojom „krivicom“ ili bez nje, i to ne treba da bude ni sramota ni stvar osude sredine. Ovo se pogotovo odnosi na izvršenja u oblasti komunalnih usluga: prema podacima Komore javnih izvršitelja, ukupan godišnji priliv svih predmeta izvršenja iznosi oko pola miliona, od kojih polovinu čine upravo predmeti iz oblasti komunalnih usluga.

Komunalne predmete izvršenja, pored masovnosti, karakterišu i posebna pravila postupka i povećana efikasnost, pa građani moraju
biti obazrivi kako bi izbegli takvu situaciju, a svakako da se adekvatno informišu ako se nađu u položaju izvršnog dužnika. Ovaj vodič je prvenstveno namenjen građanima sa područja gradova Kragujevac, Kraljevo i Pančevo, radi informisanja o pravilima izvršnog postupka, naročito u predmetima izvršenja potraživanja iz komunalnih usluga u kojima se kao poverilac pojavljuju komunalna preduzeća iz tih gradova.

Ostale publikacije