Solidarnost sa Novim Pazarom, Tutinom i Sjenicom

Centar za evropske politike, zajedno sa ostalim osnivačima Nacionalnog konventa o EU (NKEU) poziva organizacije članice NKEU i sve građanke i građane Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima podrže građane i medicinsko osoblje u gradovima koji su najviše ugroženi virusom korona, Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Istovremeno zahtevamo od Vlade Srbije da u najkraćem roku pošalje zaštitnu opremu, medicinska sredstva i materijale i organizuje rad tako da najugroženija mesta dobiju podršku dodatnih zdravstvenih radnika. Pridružujemo se i apelu novopazarskih organizacija civilnog društva nadležnim nacionalnim i lokalnim organima da istinito, jasno i blagovremeno informišu javnost o svemu što je i može biti od značaja za zaštitu zdravlja građana.

Poslednjih dana podaci o zaraženima i broju preminulih, pre svega u Novom Pazaru, ali i u Tutinu i Sjenici je alarmantan. Kapaciteti bolnica su puni, a nedostatak medicinske opreme i stručnog osoblja sugerišu da će povećani broj ugroženih od COVID-19 sve teže držati pod kontrolom. Doktori i medicinske sestre u ovim mestima su prenapregnuti, izloženi visokom riziku, a mnogi i zaraženi pružajući pomoć svojim sugrađanima.  Stoga, pozivamo članice NKEU i građane da uplate podršku, u skladu sa svojim mogućnostima, na račun koji organizuje Srpski filantropski forum i Fond B92 (https://covid19.donacije.rs/projekat/pomoc-novi-pazar-tutin-sjenica). Grupa 484 i Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji će svaku donaciju prikupljenu na ovaj način duplirati, a  sva sredstva će biti iskorišćena za nabavku medicinske opreme u dogovoru sa nadležnim medicinskim institucijama u ovim gradovima. Pored toga, postoji mogućnost da se pomoć u vidu dezinfekcionih sredstava, maski, vizira i drugu zaštitne opreme odnese na adresu Dositejeva 13 (Kancelarija Ne davimo Beograd), svakog dana od 10 do 20h odakle će dalje biti distribuirana medicinskim ustanovama.

Na kraju, podsećamo i da su građani Novog Pazara, Tutina i Sjenice više puta u nedavnoj prošlosti pokazali solidarnost sa građanima u drugim delovima Srbije pogođenim prirodnim nepogodama, kao što je bio slučaj nakon zemljotresa u Kraljevu ili poplava 2014. godine ili prilikom migrantske krize 2015. godine. Oni sada zaslužuju našu podršku.

_________________________________

Fotografija: https://ips-dc.org/