Sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 3

4. jul 2017. – U Centru za evropske politike održana je sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 3 (Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga) kojom rukovodi CEP. Pored stalnih članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali i član Užeg pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji zadužen za Poglavlje 3, Nebojša Lazarević, kao i članovi pregovaračke grupe za ovo poglavlje, i to predstavnici Privredne komore SrbijeMinistarstva Trgovine, turizma i telekomunikacijaMinistarstva privrede, Ministarstva pravdeMinistarstva zdravlja, Ministarstva prosveteMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine.

Dušan Protić, programski menadžer CEP-a za unutrašnje tržište i koordinator ove Radne grupe, otvorio je sednicu i predstavio radni okvir za diskusiju o nacrtu Programa za ispunjenje merila za otvaranje poglavlja 3 u oblasti profesionalnih kvalifikacija.

Lidija Stojanović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i zamenica šefa Pregovaračke grupe za poglavlje 3 je predstavila presek aktuelnog stanja oko pripreme nacrta Programa, kao dokumenta koji ujedno predstavlja i samo merilo za otvaranje ovog poglavlja.

Nebojša Lazarević je istakao da ovo Poglavlje ima takozvani benchmark, što znači da je za njegovo otvaranje potrebno odobrenje svih država članica pojedinačno. „Naš cilj jeste da otvorimo što više poglavlja do 2019 godine, ako ne i sva poglavlja. Istovremeno do kraja ove godine očekuje se otvaranje novih 3 a možda i 5 poglavlja, dok  otvaranje poglavlja 3 očekujemo u 2018 godini.“ rekao je Lazarević.

Nakon načelnog uvida u aktuelno stanje, predstavnici resornih ministarstava su u pojedinostima predstavili specifične izazove na kojma rade u okviru svojih resora a koji se tiču izrade nacrta Programa za ispunjenje merila za otvaranje poglavlja 3 u oblasti profesionalnih kvalifikacija i pratećih zakonskih i podzakonskh akata.

Zaključak sednice je da se već od jeseni očekuje mnogo šira uključenost stručnih i profesionalnih udruženja, kao i intenzivnija i šira saradnja NKEU sa nadležnim državnim organima u okviru ovog pregovaračkog poglavlja.