„Regionalnim pristupom do izvrsnosti“: Predstavljen pozicioni dokument CEPS WeB-a

Radni doručak na temu Regionalnim pristupom do izvrsnosti okupio je 24. novembra u Beogradu članove Mreže istraživačkih centara u Jugoistočnoj Evropi (Think for Europe Network – TEN), kao i istaknute stručnjake iz Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) i Centra izuzetnosti u oblasti finansija (CEF). Učesnici su podelili svoja iskustva o regionalnom umrežavanju i diskutovali o dodatnoj vrednosti regionalnog pristupa. Cilj događaja bilo je kreiranje novih ideja koje bi inspirisale stvaranje konstruktivnijih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu. Događaj je poslužio i kao prilika za promociju prvog pozicionog dokumenta novonastalog Centra za izvrsnost u kreiranju javnih politika (CEPS WeB), koji je osnovalo šest think tank organizacija sa Zapadnog Balkana koje čine TEN. Diskusiju je vodila Simonida Kacarska, koordinatorka istraživanja u Institutu za evropske politike (EPI) iz Makedonije.

U ime Centra za izuzetnost u oblasti finansija (CEF), prof. dr Mojmir Mrak predstavio je uspehe CEF-a i pružio uvid u izazove sa kojima se susrela organizacija u proteklih petnaest godina rada. Istakao je da je CEF centar znanja za region Jugoistočne Evrope. Dodatne mogućnosti regionalnog učenja predočio je Igor Kostić, predstavnik Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu. On je istakao činjenicu da bi regionalni pristup mogao značajno da doprinese razvoju kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana, budući da sve zemlje dele iste ekološke probleme.

Viša istraživačica u CEP-u Sena Marić predstavila je je CEPS WeB pozicioni dokument, objasnivši prednosti uspostavljanja regionalnog pristupa u zagovaranju činjenično utemeljenog kreiranja javnih politika u regionu. Ona je govorila o efektima kao i o neiskorišćenom potencijalu organizacija civilnog društva u zahtevanju poboljšanja kreiranja javnih politika u zemljama Zapadnog Balkana. Dodala je i da administrativnoj kulturi na Zapadnom Balkanu treba više činjenica i analiza kako bi se stvorilo bolje okruženje za kreiranje javnih politika, dok Vlade moraju da obezbede više podataka kako bi omogućile kvalitetno kreiranje javnih politika i monitorning od strane civilnog društva.

Događaj je realizovan u okviru projekta Centre of Expertise on Policymaking Systems in the Western Balkans – CEPS WeB koji sprovodi šest partnerskih organizacija, članica TEN mreže: CEP iz Beograda, Institut Alternativa iz Podgorice, Institut za evropske politike iz Skoplja, Vanjskopolitička inicijativa iz Sarajeva, Institut za demokratiju i medijaciju iz Tirane i Grupa za pravne i političke studije iz Prištine. Projekat je finansiran pod okriljem Regionalnog programa za promociju istraživanja (RRPP). Program u potpunosti finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).