Predstavljene preporuke za unapređenje konkurencije

Vrnjačka Banja, 6. oktobar 2020. – Poslovno udruženje „Ponuđači Srbije“ u postupcima javnih nabavki održalo je skup u okviru projekta Mehanizmi za unapređenje konkurencije u javnim nabavkama u procesu pristupanja EUPonuđači su bila jedan od grantista na projektu Pripremi se za učešćekoji CEP sprovodi sa NALED-om i Centrom savremene politike, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Skup je održan u Vrnjačkoj Banji 2. oktobra 2020. godine. Događaju su prisustvovali stručnjaci iz oblasti javnih nabavki, zaštite konkurencije, predstavnici ponuđača, naručilaca i medija.

Nakon događaja, upotpunjene su i definisane preporuke za unapređenje konkurencije u postupcima javnih nabavki, koje će biti objavljene na kraju realizacije projektnih aktivnosti.

Javne nabavke su značajan deo budžetske potrošnje u Republici Srbiji, ključni instrument preko kojeg Vlada Republike Srbije ostvaruje strateške ciljeve. U 2019. godini registrovana vrednost javnih nabavki iznosila je oko 404 milijarde dinara, dok je učešće javnih nabavki u bruto domaćem proizvodu iznosilo oko 8%. U procesu pristupanja EU, Poglavlje 5 (Javne nabavke) otvoreno je 2016. godine. Sa temom javnih nabavki usko je povezano i Poglavlje 8 (Konkurencija), koje, međutim, još uvek nije otvoreno, a koje se ubraja u jedno od najzahtevnijih i najsloženijih u pregovaračkom procesu.

Projekat „Pripremi se za učešće“ fokusira se na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.