Praćenje ERP-a i ESRP-a: Šta je do sada urađeno?

21. decembar 2017. –  Završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati prvih četiri meseca praćenja Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) održana je danas u prostorijama Palate Srbija. Na konferenciji su uvodnu reč dali ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, šef Delegacije EU u SrbijiNj.E. Sem Fabrici (Sem Fabrizi), državna sekretarka u Ministarstvu finansijaJelena Stojović i Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju (SDC).

Podsetimo, Platformu za praćenje implementacije ova dva dokumenta (2018-2020) potpisale su u septembru četiri organizacije Nacionalnog konventa o EU – NKEU (Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALEDFondacija Centar za demokratiju) sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u koordinaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – SIPRU. CEP je takođe koordinator praćenja implementacije ERP 2017-2019 u oblastima sledećih prioritetnih strukturnih reformi: upravljanje javnim finansijama; tržište energije, saobraćaja i telekomunikacija; sektorski razvoj; spoljna trgovina i investicioni podsticaji.

„Prioritet Vlade Republike Srbije na putu ka članstvu u Uniji je uključivanje građana i njihovih udruženja u proces kreiranja i sprovođenja reformi i politika kojima država odgovara na različite izazove današnjice“, rekao je Đorđević na skupu.

Državna sekretarka Stojović je istakla važnost postizanja šireg društvenog konsenzusa oko najznačajnijih strukturnih reformi i podsetila da je saradnja sa civilnim društvom u ovom procesu bila jedna od preporuka EU za Srbiju 2016. godine.

Ambasador Fabrici je naglasio da je ERP jedan od najbitnijih dokumenata na putu Srbije u EU, budući da je instrument pomoću koga će se ekonomija Srbije integrisati u ekonomiju Unije.

„190 miliona evra donirala je EU do sada Srbiji za reformu obrazovanja i zapošljavanja, a sa ciljem građenja održivog i otpornog društva,“ rekao je Fabrici.

Ursula Lojbli, direktorka organizacije donatora projekta u okviru koga se vrši nadzor nad implementacijom ovih reformi, navela je da je SDC donator jer je prepoznao značaj ovog projekta za Srbiju, budući da je pravilna implementacija ekonomskih reformi bitna za sve: i za ekonomski sektor i državu, ali i za sve građane.

Nakon ovih uvodnih obraćanja, kao i obraćanja koordinatorke NKEU Nataše Dragojlović, organizacije koje učestvuju u praćenju predstavile su rezultate svoga rada u proteklim mesecima. Ranka Miljenović, izvršna direktorka CEP-a, učesnike je obavestila da se sva dokumenta koja je izradio CEP u okviru praćenja implementacije ERP-a mogu pronaći na sajtu Centra za evropske politike.

„Prepoznali smo da je javnost nedovoljno upoznata sa ERP-om i ESRP-om i time koliko su ovi dokumenti bitni, kao i da je neophodno raditi na promeni tog stanja,“ istakla je Miljenović.

Na kraju konferencije su usledile konsultacije sa Ministarstvom finansija o narednom ERP-u kao i o planovima za dalji rad Platforme. Ovaj deo konferencije je moderirala Bojana Ružić, koordinatorka za evropske integracije i međunarodnu saradnju SIPRU-a. Podsetimo, ERP, jedan od najbitnijih dokumenata u procesu EU integracija koji se donosi svake godine, sa projekcijom na dve godine. Trenutno je aktuelan ERP 2017-2019, a do kraja ove godine bi trebalo da na sajtu Ministarstva finansija bude dostupan nacrt ERP 2018-2020. Dragojlović je istakla da su u nacrt tog narednog ERP-a ušle mnoge preporuke koje su date od strane civilnog društva u okviru rada Platforme, kao i da da su nalazi OCD uvaženi od strane donosioca odluka.