Potpišite našu peticiju: Manifest mladih o digitalnom prostoru

Ovom peticijom pozivamo na izradu Manifesta koji će objediniti stavove, brige i rešenja mladih, od strane mladih i za mlade, sa ključnim fokusom na digitalne slobode i korišćenje interneta.

Iako Zapadni Balkan pripada Evropi, često je isključen iz evropskih debata. Ovo je prilika za nas, mlade sa Zapadnog Balkana, da se naš glas čuje – ovo je šansa da pošaljemo poruku da je digitalni prostor takođe naš prostor. Nakon opsežnih konsultacija u svim glavnim gradovima regiona, mi, mladi sa Zapadnog Balkana, sigurni smo da samo zajedno možemo da se izborimo sa izazovima koji ne poznaju granice. Iz ovih razloga, ističemo hitnost rešavanja sledećih pitanja:

  • širenje dezinformacija
  • porast govora mržnje
  • štetan uticaj interneta na mentalno zdravlje
  • odgovornost društvenih mreža.

Manifest ćemo predstaviti početkom maja u Briselu na javnom događaju koji će okupiti relevantne evropske donosioce odluka, kao i influensere. Cilj je da se mladi sa Zapadnog Balkana pozicioniraju kao suštinski deo predstojećih debata o evropskoj budućnosti.

Broj potpisnika peticije:

58

Potpišite ovu peticiju i na taj način podržite razvoj Manifesta!

Name and surname / Ime i prezime

(Optional/Opciono)Email *The most important issue of social media networks for the Western Balkan youth is/are: / Najvažnije pitanje/pitanja u vezi sa društvenim mrežama za mlade Zapadnog Balkana:

  • The spread of disinformation / širenje dezinformacija
  • Rise in hate speech / porast govora mržnje
  • Detrimental impact of internet to mental health / štetan uticaj interneta na mentalno zdravlje
  • Accountability of the social media platforms / odgovornost platformi društvenih mreža.

We also encourage you to leave us a comment of what you would like to be addressed in the upcoming Manifesto: / Takođe vas ohrabrujemo da nam ostavite komentar o onome što biste želeli da se istakne u predstojećem Manifestu:Submit

Molimo vas da pozovete svoje prijatelje da urade isto!

Ovaj Manifest će biti razvijen u okviru projekta Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih.  Think for Europe (TEN) mreža, predvođena Centrom za evropske politike (CEP), kao TEN Sekretarijatom, sprovodi ovaj projekat u saradnji sa Institutom za međunarodne odnose iz RimaCentrom fondacije Bronsilav Geremek iz Varšave i Centrom za evropsku politiku (EPC) iz Brisela.

Ovaj projekat podržava Izvršna agencija za obrazovne, audio – vizuelne i kulturne politike kroz svoj program Evropa za građane i građanke.