Počeo ciklus obuka za osnaživanje liderskih veština u državnoj upravi

5. april 2018. – Prva u nizu planiranih obuka za državne službenike u okviru programa Osnaživanje liderskih veština održana je u četvrtak, 5. aprila, u prostorijama Pricewaterhouse Coopers (PwC) Akademije u Beogradu.

Ciklus obuka su svečano otvorili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije i Lucy Maizels, v.d. otpravnika poslova u Britanskoj ambasadi u Beogradu. Ministar se tom prilikom zahvalio Vladi Velike Britanije na podršci u unapređenju službeničkog sistema u Srbiji i istakao da su ove obuke od velikog značaja za državne službenike, ali i za državnu upravu u celini.

„Ove obuke su veoma značajne jer su državni službenici, za razliku od političara, konstanta koja vodi državnu upravu i treba da radimo na tome da ti kadrovi budu što kvalitetniji, da im obezbedimo znanja i veštine koji su im potrebne da bi još bolje radili svoj posao. Uprava mora biti okrenuta građanima, a da bi bilo tako, neophodni su kvalitetni kadrovi. Oni su ključ svih promena, tvorci uspeha i održivosti kvaliteta kojima težimo“, istakao je ministar Ružić.

Maizels je navela kako Fond za dobru upravu Vlade Velike Britanije već tri godine podržava reformske procese u Srbiji, kroz preko 40 projekata i sa gotovo 7 miliona evra pomoći. Posebno je istakla podršku pojednostavljivanju administrativnih procedura za privredu, razvoju elektronskih usluga i podizanju svesti građana o radu javnih institucija.

„Efikasna i moderna državna uprava koja služi građanima i privredi je naš zajednički cilj“, istakla je Maizels.

Tema prve obuke bila je Uloga lidera i njegova svrha – liderstvo 360 stepeni. Preko 20 prisutnih državnih službenika su sa trenerima Mirom Smolovićem i Edinom Veljovićem kroz interaktivnu radionicu razgovarali o izazovima liderstva i promenama koje su nastupile u 21. veku, kako se stvara mikrokultura u timu i  koliko je potrebno biti adaptibilan, kao i kako se formira i komunicira u uspešnim timovima.  Treneri su posebno posvetili pažnju temi motivacije timova i učesnicima objasnili na koje načine treba da motivišu različite tipove ljudi u svojim organizacijama.

Ove obuke su deo programa „Osnaživanje liderskih veština“ i realizuju se u okviru projekta „Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji kroz dalju podršku unapređenju sistema upravljanja ljudskim resursima u državnoj upravi“ koji finansira Fond za dobru upravu Vlade Velike Britanije (GGF), a realizuju Pricewaterhouse Coopers (PwC) sa Centrom za evropske politike (CEP) kao glavnim partnerom u Srbiji. Svi učesnici ovog programa će proći set obuka u trajanju od 5 dana podeljenih u periodu od dva meseca (april-maj 2018.). Obuke imaju za cilj usavršavanje liderskih veština državnih službenika na položaju pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora, zamenika direktora i pomoćnika direktora službi Vlade, posebnih organizacija i organa u sastavu ministarstava.