Panel diskusija: Think tank organizacije u eri post-istinske politike: Kako učiniti činjenice (ponovo) bitnim

31. januar 2019. – U organizaciji Centra za evropske politike (CEP) u Beogradu je danas održana panel-diskusija Think tank organizacije u eri post-istinske politike: Kako učiniti činjenice (ponovo) bitnim? Događaju je prisustvovalo više od 60 predstavnika civilnog društva, ambasada, akademskog, stručnog i vladinog sektora.

Na događaju je predstavljen Go To Think Tanks Index izveštaj za 2018. godinu. Ovaj izveštaj predstavlja godišnje ocenjivanje think tank-ova širom sveta, a povodom njegovog objavljivanja, u 80 zemalja i u preko 330 institucija su istog dana održani događaji posvećeni njegovom predstavljanju. Ove godine je izveštaj drugu godinu zaredom predstavljen i u Srbiji, u organizaciji Centra za evropske politike (CEP). Više o izveštaju možete pronaći ovde.

Pozdravnu reč dao je Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike, dok su o temi diskutovali Met Den, generalni sekretar najvećeg evropskog ekonomskog think tank-a, briselskog Bruegel-a, profesor Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, i Nataša Vučković, narodna poslanica i generalna sekretarka fondacije Centar za demokratiju.

Izdvajamo iz panel-diskusije

„Neophodno je da se dijalog stručne zajednice i vladajučih organa značajno unapredi. Ako nećete verovati stručnjacima, onda imate ozbiljan problem sa realnošću i održivošću svih onih reformi koje moraju da se sprovedu u zemlji“, rekao je u svojom uvodnom obraćanju Majstorović

„Danas, ponuda verodostojnih i autentičnih činjenica nije naročito velika“, podvukao je Den na diskusiji. Den je dodao i da činjenice same za sebe ne govore puno i da je potrebno da ih stručna javnost i istraživačke organizacije pažljivo analiziraju, nakon čega će predložiti vladi kakve politike treba da vodi.

Jović je izrazio zabrinutost zbog toga što je „post-istina duboko zavladala, u društvu gotovo sve prolazi jer ne postoji odgovornost za izrečeno, svako može reći bilo šta i dobiti pažnju medija“, rekao je Jović. On je rekao i kako je pogrešno što je reč „elita“ postala nepopularna u javnosti, ali da ne treba podleći vladavini amaterokratije i da treba raditi na jačanju intelektualne, društvene i privredne elite, kako bi se „barem uspostavila kontrateža“.

Vučković je takođe govorila o uspostavljanju kontrateže. Ona smatra da je najvažnije negovati kulturu dijaloga i istine, veštine slušanja različitih mišljenja, kao i suprotstavljanje politici zasnovajnoj na lažima. Vučković je istakla kako je neophodno da se građani suoče sa činjenicama, kao i da javni interes mora biti na prvom mestu.

Nakon njihovih obraćanja, u razgovor su se uključili i ostali učesnici, a diskusiju je moderirala Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Foto: Beta / Milan Obradović