Osuda govora mržnje u Skupštini Srbije

3. decembar 2020. – Mi, organizacije civilnog društva i predstavnici medija, oštro osuđujemo govor mržnje uperen prema televizijama N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra.

Narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao „antisrpske“  i da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik“.

Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupštine pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život.

Ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom. Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u Narodnom parlamentu koji se emituju uživo putem RTS -a kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima. O tome svedoči broj incidenata učinjen na štetu novinara u 2020. godini zabeležen u bazi napada i pritisaka na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (27 fizičkih napada, 47 pretni, 10 napada na imovinu i 83 pritiska).  Time Srbija ide prečicom ka krajnje netoleratnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama.

Napominjemo da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući  da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

Iz tog razloga pozivamo Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega  predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini  da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu.

O ovom i sličnim incidentima obavestićemo međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom slobode izražavanja.

Potpisnici:

 1. Asocijacija online medija
 2. Beogradski centar za bezbedosnu politku
 3. Beogradski centar za ljudska prava
 4. Biro za društvena istraživanja
 5. Business Info Group
 6. CANVAS
 7. Centar za evropske politike
 8. Centar za praktičnu politiku
 9. Centar za vladavinu prava
 10. Evropski pokret u Srbiji
 11. Fond za humanitarno pravo
 12. Građanske inicijative
 13. Helsinški odbor za ljudska prava
 14. Inicijativa mladih za ljudska prava
 15. Komitet pravnika za ljudska prava
 16. KRIK
 17. Nacionalna koalicija za decentralizaciju
 18. Nezavisno udruženje novinara Srbije
 19. Protekta
 20. Vojvođanski građanski centar