Organizacije civilnog društva: Hitno smiriti tenzije između Srbije i Crne Gore

BEOGRAD / PODGORICA – Zemlje kandidati za članstvo u Evropsku uniju sporna pitanja treba da rešavaju u duhu regionalne saradnje, poručuju organizacije civilnog društva Srbije i Crne Gore, dodajući da je potrebno hitno smiriti tenzije između dve zemlje, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako su istakle, u trenutku kada se od vodećih kandidata za članstvo u EU očekuje da pokažu snažnije političko liderstvo i kredibilitet u ispunjavanju preuzetih obaveza i vrednosti na kojima je Unija zasnovana, smirivanje tenzija između Srbije i Crne Gore i prestanak upotrebe zapaljivog i ostrašćenog govora u izjavama zvaničnika ovih zemalja je imperativ.

Saopštenje za javnost potpisale su organizacije: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) iz Srbijie i Centar za građanske slobode (CEGAS), Institut alternativa (IA) i Politikon mreža iz Crne Gore.

Organizacije civilnog društva naglasile su da je dužnost lidera obe zemlje da vlastitim primerom pokažu spremnost da dijalogom reše postojeće razmirice, umesto da populistički podstiču niske nacionalističke strasti koje možda mogu doneti glasove na predstojećim izborima, ali mogu imati i dugoročne i ozbiljne posledice.

“Odgovornost leži na zvaničnicima obe zemlje, koji treba da postave temelje evropskog puta za sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, da se ponašaju racionalno i diplomatski prilikom rešavanja spornih pitanja, uvažavajući suverenitet obe zemlje. Apelujemo da se ovakva pitanja rešavaju kroz dijalog predstavnika relevantnih institucija i jedne i druge države, a ne putem izjava zvaničnika za medije”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, Srbija i Crna Gora imaju zajedničku i dugu istoriju bliskih odnosa, a građane dve zemlje povezuju neraskidive porodične, prijateljske, kulturne i ekonomske veze. Nacionalistička retorika, mobilizacija mržnje, verske netrpeljivosti i straha, kao i napadi putem tabloidnih medija na odluke jedne ili druge zemlje, podsećaju na metode korišćene devedesetih godina prošlog veka koje su kulminirale razarajućim sukobima na teritoriji cele bivše Jugoslavije.

OCD su napomenule, da u trenutku, kada se EU suočava sa ozbiljnim izazovima, vlasti obe zemlje trebalo bi da razmotre sve opcije bližeg povezivanja i saradnje – od infrastrukturnog povezivanja i olakšavanja trgovine do udruživanja kapaciteta koji se tiču obrazovanja za budućnost, javnog zdravlja, zaštite životne sredine i borbe protiv posledica klimatskih promena, i da na taj način pokažu da su sposobne da doprinesu istinskoj stabilnosti regiona i ovog dela Evrope.

“Upravo iz tog razloga, smatramo da je nedopustivo da se u vreme jedne generacije po drugi put počini ista greška”, poručile su OCD iz Srbije i Crne Gore.

Oni su pozvali predstavnike vlasti da pokažu da su politički zreli i odgovorni, te da ophođenje u odnosima dve države treba da bude takvo da podstiče na mir i stabilnost u regionu, slobode garantovane zakonima, privrednu, kulturnu, zdravstvenu i obrazovnu saradnju i stabilnost garantovanu nezavisnim demokratskim institucijama nasuprot individualnim političkim hirovima.