Održane građanske konsultacije u Kraljevu, Nišu i Somboru

31. oktobar 2023 – U okviru projekta Cirkularne migracije pre depopulacije! Regionalni centri izvrsnosti (ReCeEx) organizovali su tokom oktobra meseca građanske konsultacije sa cirkularnim migrantima iz svojih regiona.

Tokom građanskih konsultacija, učesnici su delili jedni sa drugima svoje perspektive, iskustva, zahteve i brige sa kojima se suočavaju tokom procesa cirkularnih migracija. Teme koje su razmatrane tokom konsultacija su se između ostalog dotakle razloga zbog kojih cirkularni migranti napuštaju svoju zemlju, zašto se vraćaju i šta im je nakon povratka potrebno, kako lokalna samouprava može da ih pomogne u tom procesu i ohrabri proces cirkularnih migracija i slično.

Regionalni centar izvrsnosti za jugozapad Srbije – Asocijacija za razboj Ibarske doline održala je građanske konsultacije 23. oktobra u Kraljevu koje su okupile cirkularne migrante iz centralne, zapadne i jugozapadne Srbije. Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA – Regionalni centar za jug, građanske konsultacije je održala 28. oktobra u Nišu gde su učesnici bili cirkularni migranti sa juga Srbije. Građanske konsultacije održane su i u Somboru 31. oktobra a sproveo ih je Somborski edukativni centar koji pokriva sever Srbije.

Građanske konsultacije sprovedene su u okviru projekta Cirkularne migracije pre depopulacije! Inovativna rešenja za podsticanje cirkularne migracije kao stub povećane konkurentnosti i ekonomskog razvoja, čiji je jedan od ciljeva izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva sa lokala da učestvuju u procesu podrške cirkularnim migrantima i povratnicima kao i predlaganju javnih politika na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju njihove bolje integracije.