Održana TEN regionalna konferencija o učinku javne uprave

TEN mreža, koju čine Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, Institut za evropske politike (EPI) iz Skoplja i Institut Alternativa iz Podgorice, održali su dvodnevnu regionalnu konferenciju „Unapređenje učinka javne uprave: dosadašnja iskustva i perspektive za budućnost“.

Fokus ove konferencije bio je na ulozi i značaju revizije svrsishodnosti i evaluacije javnih politika za unapređenje procesa kreiranja javnih politika i rada javne uprave u procesima pristupanja Evropskoj uniji.

Svečano otvorivši konferenciju, Nebojša Lazarević, direktor CEP, naglasio je da pregovori o pristupanju Srbije EU predstavljaju veliki izazov za Srbiju, ne samo u smislu budućeg članstva, već i njene sposobnosti da u budućnosti iskoristi prednosti tog statusa, odnosno uspešno zastupa svoje interese kada se uključi u donošenje odluka na nivou EU. Ključni test za javnu upravu biće upravljanje strukturnim fondovima EU kojima Srbija pristup stiče članstvom u EU.

Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, istakao je da nadležnost DRI za reviziju svrsishodnosti postaje suštinski element u procesu odgovornosti u javnom sektoru, naročito u novom okruženju upravljanja javnim sektorom. A kada je reč o unapređenju učinka javne uprave, Sretenović je naglasio da je DRI dala i daće određeni doprinos u ovoj oblasti: „Siguran sam da revizija svrsishodnosti poslovanja, koju sprovodi Državna revizorska institucija, može da doprinese evaluaciji javnih politika i da su veoma povezane.“

Da je efikasna javna uprava suštinski element izgradnje i održivosti institucija potvrdila je i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU. „Svako od 35 pregovaračkih poglavlja podrazumeva jačanje administrativnih kapaciteta Srbije, ali je to prevashodno važno za poglavlje 32, finansijska kontrola i poglavlje 23, pravosuđe i osnovna prava“, rekla je Miščević.

Malinka Ristevska Jordanova, direktorka Instituta za evropske politike iz Skoplja i Stevo Muk, predsednik Upravnog odbora Instituta Alternativa iz Podgorice složili su se da je regionalna saradnja u pregovaračkom procesu, u obliku razmene nacionalnih iskustava veoma važna, kao i saradnja sa civilnim sektorom.

Produktivna diskusija obeležila je i preostala dva panela prvog dana konferencije: „Kako da se rezultati revizija svrsishodnosti iskoriste u procesu kreiranja politika?“ koji je moderirala Simonda Kacarska (EPI) i “EU kao odlučujući faktor u poboljšanju odgovornosti vlasti i učinka javne uprave na Zapadnom Balkanu” na kom je moderator bila Zorana Gajić (ReSPA).U nastavku konferencije predstavljena je zajednička studija predstavnika TEN mreže, Milene Lazarević (CEP), Simonide Kacarske, (EPI) i Jovane Marović, (Insitut alternativa), pod nazivom „Revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika na Zapadnom Balkanu: na istom ili paralelnom koloseku?” O evidentiranm nalazima i preporukama istraživačice TEN mreže diskutovale su sa Jasnom Atanasijević, direktorkom Republičkog sekretarijata za javne politike i profesorom Gerhardom Hameršmidom iz Hertie škole za upravljanje (Berlin).

Ova konferencija deo je aktivnosti na projektu „Revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika: na istom ili paralelnom koloseku“ koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji je finansijski podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).Drugi dan konferencije bio je rezervisan za razmenu nacionalnih iskustava u oblasti reforme javne uprave. O tome koliko je evaluacija javnih politika značajna, kakav je učinak javne uprave i kako unaprediti kreiranje politika u odvojienim radnim grupama diskutovali su stručnjaci i istraživači iz regiona i Evrope. Radne grupe moderirali su Miloš Đinđić (CEP), Marko Sošić (IA) i Kristina Cuculoska (EPI).