Održana sednica Radne grupe NKEU za poglavlje 1 (Sloboda kretanja robe)

Beograd, 24. januar 2019. – Danas je u prostorijama Privredne komore Srbije održana redovna sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) koja prati pregovore o pristupanju Srbije EU u Pregovaračkom poglavlju 1 (Sloboda kretanja robe), kojom u okviru Konventa rukovodi CEP. Sednici su prisustvovali Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima o vođenju 
pregovora o pristupanju Srbije EU, Dušan Protić, programski menadžer za  unutrašnje tržište i konkurentnost u CEP-u i koordinator ove Radne grupe, predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije, kao i organizacije članice ove Radne grupe.

Protić je otvorio sednicu kratkim prikazom trenutnog stanja i ostvarenog napretka u ovom poglavlju od prethodne sednice Radne grupe.

Aleksandar Starčević, v.d. pomoćnika ministra privrede, prisutne je obavestio da su poslednji nacrti strategije i akcionih planova u harmonizovanom i neharmonizovanom području poslati Evropskoj komisiji (EK) krajem prošle godine, kao i da je očekivanje da će Srbija brzo dobiti mišljenje EK. „Na osnovu svega urađenog i dosadašnjeg razvoja stanja, verujemo da će mišljenje biti pozitivno, nakon čega bi trebalo da dođe do pokretanja procedure za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja“, rekao je Starčević.

Lazarević se složio da se očekuje da će EK dati pozitivno mišljenje na poslednje nacrte strategija i akcionih planova, ali je ujedno izrazio i zabrinutost oko brzine kojom će se sve odvijati, odnosno, trenutne dinamike stvari unutar same EU. Naime, kako je istakao, otežavajuća okolnost za brzinu pregovaračkog procesa jesu predstojeći izbori za Evropski parlament, jer se očekuje da će sve u vezi sa izbornim procesom biti završeno najranije krajem oktobra, kada bi trebalo da se završe sve procedure, izabere i stupi u rad nova Komisija. Lazarević je, podsećajući da se oko otvaranja svakog poglavlja neophodno da se usaglase svih 28 zemalja članica, što će zbog izbora biti znatno otežano. „Naravno, ovo nije razlog za pesimizam, jer ako mi dobro odradimo svoj domaći zadatak, možemo očekivati da potencijalno u decembru ove godine na međuvladinoj konferenciji sa EU i zvanično otvaranje Pregovaračkog poglavlja 1 a verovatno i poglavlja 3 i 28“, nastavio je Lazarević.

Nakon obraćanja Lazarevića, usledila je diskusija sa prisutnim predstavnicima Radne grupe.

NKEU