Održana prva radionica za jačanje kapaciteta organizacija za zaštitu potrošača

U okviru Mreže istraživačkih centara u Jugoistočnoj Evropi – Think for Europe Network (TEN), u Beogradu je 30. i 31. marta održana dvodnevna regionalna radionica na kojoj su organizacije za zaštitu potrošača imale priliku da se upoznaju sa analitičkim okvirom i metodama prikupljanja podataka kako bi unapredile svoje kapacitete u zagovaranju prava korisnika opštinskih usluga u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici radionice, organizacije članice TEN – Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, Institut Alternativa (IA) iz Podgorice i Institut za evropske politike (European Policy Institute – EPI) iz Skoplja i 3 organizacije za zaštitu potrošača – Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), Centar za zaštitu potrošača Crne Gore (CEZAP) i Organizacija potrošača Makedonije (OPM), upoznati su sa ključnim karakteristikama istraživanja u oblasti javnih politika (policy research) u kontekstu zaštite potrošača. Stručni tim CEP-a objasnio je opšti proces kreiranja javnih politika, izrade studije javne politike i metoda prikupljanja podataka, naročito organizovanje intervjua i fokus grupa. S obzirom da navedene organizacije učestvuju u izradi zajedničke studije o zaštiti korisnika opštinskih usluga, učesnici su kroz seriju praktičnih aktivnosti definisali preliminarne liste lokalnih samouprava, komunalnih usluga i ključnih pitanja od značaja za istraživanje.

Radionica je stoga obezbedila učesnicima dodatna znanja i veštine za uspešnu izradu zajedničke studije, ali i samostalnu istraživačku delatnost zarad uticanja na proces kreiranja javnih politika i efektivnije zaštite potrošača. Pored ove, biće organizovano još nekoliko radionica sa zajedničkim ciljem jačanja kapaciteta organizacija za zaštitu potrošača. Dodatne aktivnosti učesnika projekta odnosiće se na identifikovanje problema sa kojima se potrošači/korisnici opštinskih/komunalnih usluga susreću u zaštiti svojih prava, formulisanje preporuka za njihovo prevazilaženje, kao i uspostavljanje regionalne organizacije za zaštitu potrošača (CONWeB).

Radionica i izrada zajedničke studije sprovode se u okviru projekta Jačanje kapaciteta organizacija za zaštitu potrošača za bolje opštinske usluge u Jugoističnoj Evropi. Projekat finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ), a sprovode ga pomenute istraživačke organizacije okupljene u Think for Europe Network (TEN) u saradnji sa organizacijama za zaštitu potrošača.