Održana konferencija „Zaokružena Evropa“

4. oktobar 2021. – Danas je u Beogradu održana hibridna konferencija „Zaokružena Evropa“, u organizaciji Centra za evropske politike i briselskog EPC-a. Događaj je organizovan kao doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope (CotFoE).

Koncept Zaokružene Evrope proteže se izvan Evropske unije, i takođe predviđa Zapadni Balkan kao neizostavan deo evropske slagalice. Isticanjem da Zapadni Balkan može biti kredibilan partner na koga se EU može osloniti, kako u vreme mira, tako i periodu kriza, želimo da utabamo put diskusiji o tome kako najbolje ubrzati unutarevropske integracije. Ovaj događaj je registrovan na Portalu Konferencije o budućnosti Evrope, multilingvističkog onlajn čvorišta Konferencije, predstavlja korak napred u brisanju podela i distance između EU i Zapadnog Balkana.

Na događaju su govorili NJ.E. Emanuel Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji, NJ.E. Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji, Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP-a, Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, Janis Emanulidis, direktor studija u EPC-ju, kao i 15 stručnjaka iz zemalja regiona i EU.

U okviru konferencije održana su četiri panela: Ka modelu faznog članstva; Jačanje evropske strateške autonomije; Razbijanje mitova – Kako da svi dobiju od proširenja; Mladi Evropljani: Rešavanje digitalnih izazova.

Snimak sa događaja možete pogledati ovde.

„Evropa i Zapadni Balkan dele zajedničku prošlost i imaju zajedničku budućnost“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji.

Ambasador Žiofre izjavio je da politika proširenja EU na Zapadni Balkan nema alternativu.

„Pandemija virusa korona je pokazala da smo zajedno jači. EU i region su suočeni sa istim izazovima. Pandemija je ukazala na važnost solidarnosti i opasnost izolacije. Zatvranje granica nije rešenje, već saradnja u zdravstvu, proizvodnji vakcina i njihovoj distribuciji“, zaključuje ambasador EU u Srbiji.

Ambasador Slovenije u Srbiji izjavio je da je Slovenija postavila integracije Zapadnog Balkana u EU kao snažan prioritet svog trenutnog predsedavanja Savetom EU.

„Naša pažnja je usmerena na uključivanje partnera sa Zapadnog Balkana. Evropska unija ima četiri razloga za integracijom ovog regiona: geografski, politički, ekonomski i bezbednosni. Iz perspektive Slovenije, Zapadni Balkan želimo u EU što je pre moguće. Mi imamo bliske političke, ekonomske i kulturne veze. Nadam se da ćemo za vreme slovenačkog predsedavanja krenuti ka tom cilju“, naglasio je ambasador Bergant.

Predsednik Upravnog odbora CEP-a Srđan Majstorović je ocenio da proces proširenja EU ne daje željene efekte.

„Nova metodoligija je trebalo da donese ubrzanje procesa pristupnih pregovora, ali ne daje rezultate. Predlažemo da se koristi procesa pristupanja unaprede, da građani mnogo ranije shvate koristi članstva u EU“, rekao je Majstorović.

On dodaje da će napretkom u ispunjavanju uslova za pristupanje EU zemlje kandidati prelaziti postepeno iz jedne u drugu fazu i time ostvarivati konkretan napredak.

„Radi se o procesu zasnovanom na nagradama za uspešnije i striktnoj kontroli onih koji u tom procesu zaostaju“, konstatovao je Majstorović.