ODRŽANA KONFERENCIJA „CIVILNO DRUŠTVO I GRAĐANI U PROCESU EKSTERNE REVIZIJE“

Organizacije civilnog društva, ali i građani direktno, mogu u brojnim aspektima doprineti povećanju odgovornosti i transparentnosti vlasti, jedan je od zaključaka konferencije „Civilno društvo i građani u procesu eksterne revizije“, koju je Centar za evropske politike organizovao 7. Juna 2013. godine u saradnji sa Državnom revizorskom institucijom (DRI) u okviru projekta „Povećanje učešća građana u dostizanju odgovorne vlasti u Srbiji“ finansiranog od strane USAID JRGA projekta. Direktno uključivanje građana u proces eksterne revizije može se ostvariti različitim kanalima i u različitim formama, a iskustva država Evropske unije i vanevropskih država bitno se razlikuju, pri čemu po stepenu uključenosti građana prednjače neevropske države i one koje prolaze kroz proces demokratske tranzicije, gde je veća potreba za pritiskom i kontrolom javnosti kako bi se postigao visok stepen odgovornosti vlasti. Osetljiva pitanja u vezi sa uključivanjem civilnog društva i građana u proces eksterne revizije uključuju neophodnost održavanja najvišeg stepena nezavisnosti vrhovnih revizorskih institucija u izboru subjekata revizije, kao i eliminaciju mogućih političkih interesa koji se mogu provući kroz proces uključivanja građana i civilnog društva. Istovremeno, neophodno je i edukovati medije kako bi bolje razumeli proces eksterne revizije, ali i sopstvenu ulogu kao organizacija civilnog društva prema evropskoj definiciji tog termina i kao bitnog posrednika između građana i vlasti u kontroli trošenja novca poreskih obveznika.

U uvodnom panelu učesnicima konferencije prvi se obratio Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije Republike Srbije, koji se osvrnuo na rad DRI u proteklih pet godina i posebno naglasio značaj daljeg jačanja poverenja između ove institucije i građana.  Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naglasila je pozitivnu ulogu koje je civilno društvo imalo u donošenju Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, kao i potrebu da se nastavi edukacija građana o njihovim pravima u ovoj oblasti, posebno na lokalnom nivou. Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, naročito je naglasila potrebu daljeg povezivanja građana i civilnog društva, koje predstavlja snažan korektivni faktor u radu državnih organa. Najzad, Dragana Lukić, zamenica direktora JRGA projekta je predstavila rad i rezultate ovog projekta, kao i rezultate prethodnog projekta koji je CEP sproveo uz podršku USAID JRGA, dok je direktor CEP-a Nebojša Lazarević predstavio istraživanje koje sprovodi tim CEP-a u okviru projekta „Povećanje učešća građana u dostizanju odgovorne vlasti u Srbiji“, a koje će u avgustu ove godine rezultirati objavljivanjem studije sa preporukama za strukturisano i održivo jačanje saradnje između DRI i građana, kao i DRI i civilnog društva u Srbiji.

Naredni panel se fokusirao na razmenu iskustava i dobrih praksi učešća građana u procesu eksterne revizije. Istraživač CEP-a Miloš Đinđić je posebno obradio slučaj Norveške, član Saveta DRI Miroslav Mitrović je govorio o iskustvima u slučaju Srbije, dok su Simon Vassalo iz Vrhovne revizorske institucije Malte i Brord Van Westing iz Holandije govorili o dobrim praksama zemalja iz kojih dolaze. Njihova iskustva će biti opisana i uzeta u obzir prilkom izrade završne studije i preporuka. Panel je moderirala Iva Vasilić iz Državne revizorske institucije.

Učesnici trećeg panela govorili su o perspektivi civilnog drušva u procesu eksterne revizije. Među njima su bili Igor Šoltes, bivši predsednik Vrhovne revizorske institucije Slovenije, Stevo Muk, predsednik Upravnog odbora Instituta Alternativa iz Podgorice, Jadranka Jelinčić, direktorka Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, Ana Knežević-Bojović iz Instituta za uporedno pravo i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija. Moderator panela bila je Milena Lazarević, programska menadžerka u CEP-u i direktorka projekta „Povećanje učešća građana u dostizanju odgovorne vlasti u Srbiji“.

Agendu konferencije možete preuzeti ovde.

Prezentaciju Nebojše Lazarevića možete preuzeti ovde, a prezentaciju Miloša Đinđića ovde.

Foto: www.mc.rs