Održana javna diskusija: „Energetika i životna sredina – Srbija na putu ka EU”

U organizaciji Centra za evropske politike (CEP) iz Beograda, u Maloj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, održana je 29. aprila 2015. godine javna diskusija na temu „Energetika i  životna sredina – Srbija na putu ka EU”.

Učesnici na skupu koji je okupio predstavnike državnih organa i institucija, kao i poslovnog i nevladinog sektora, naveli su da nema više razvoja energetskog sektora bez procene uticaja koji taj razvoj ima na životnu sredinu.

U uvodnom govoru, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković je ohrabrila Centar za evropske politike iz Beograda da nastavi sa radom u oblasti istraživanja javnih politika, uključujući i politike energetike i zaštite životne sredine. Ona je dodala da je problem zaštite životne sredine, nesumnjivo, jedan od najvećih problema savremene civilizacije.

„Unapređenje sistema zaštite životne sredine je neophodno kako eksploatacija energetskih resursa ne bi ugrozila budućnost narednih generacija“, naglasila je ona i dodala da je u kontekstu toga Srbija prihvatila i obavezu da poveća udeo upotrebe energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije na 27 procenata do 2020. godine.

„Ulaganje u projekte zelene energije i zaštite životne sredine ne treba posmatrati sa stanovišta troškova već koristi koju oni donose, posebno kada su u pitanju poboljšanje zdravlja ljudi, niža izdavanja u oblasti zdravstvene zaštite, smanjenje stope smrtnosti, kao i smanjenje zagađenja“, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

„Analize i studije Centra za evropske politike mi iz pregovaračkog tima i resornih ministarstava zaista čitamo i koristimo, one nisu nešto što samo krasi police ministarstava“, rekla je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Na ovom skupu predstavljena je studija Centra za evropske politike (CEP) o sprovođenju postupka procene uticaja industrijskih i infrastrukturnih projekata na životnu sredinu, kao i predlozi za unapređenje u kontekstu pregovora za pristupanje EU.Ona je navela da su energetika i zaštita životne sredine postavljene kao strateški prioriteti u procesu pregovora o pristupanju Srbije EU jer propisi u te dve oblasti, uz poljoprivredu, čine preko polovine ukupnih standarda Evropske unije koje bi Srbija trebalo da uskladi tokom procesa pregovora.

Nebojša Lazarević, direktor CEP-a, objasnio je da civilni sektor treba da se uključuje u proces kreiranja javnih politika od najranijih faza, a ne tek u postupku javne rasprave o zakonima, što je posebno važno kod zakona koji i sami uređuju učešće javnosti, kao što je slučaj zakona koji uređuju procenu uticaja na životnu sredinu.

Procena uticaja na životnu sredinu je postupak od velike važnosti kako bi nadležni organi imali sve značajne informacije ne bi li se zaštita životne sredine uzela u obzir tokom odlučivanja o razvojnim projektima, rekao je istraživač Centra za evropske politike Stefan Šipka i naglasio da „građani imaju ključnu ulogu u tom procesu jer obezbeđuju dragocene informacije, transparentnost i legitimitet postupka“.

Šipka je ukazao i na potrebu daljeg jačanja institucija, kapaciteta i učešća javnosti kako bi se obezbedio kvalitet postupka i usaglašenost sa evropskim standardima.

Tindejl je istakao da javna politika EU mora biti pravična i da „ne bi bilo fer da Evropska unija kaže Srbiji: ’Nemojte da sagorevate svoj ugalj,’ kad je činjenica da su se mnoge zemlje EU obogatile upravo sagorevajući ugalj.“ On je, međutim, naglasio i da proizvodnja energije eksploatacijom uglja bez kontrole zagađenja nije održiva i da bi Evropska unija trebalo da u budućnosti razmotri zaustavljanje uvoza energije iz zemalja koje ne vrše takvu kontrolu.Istraživač Centra za evropsku reformu (CER) iz Londona Stiven Tindejl (Stephen Tindale), predstavio je siže javne politike na temu Energetske zajednice i čistih izvora energije koja, kako je kazao, pokazuje potrebu i odgovornost da Evropska unija podrži razvoj „čiste energije“ u zemljama u njenom okruženju.