Održan peti dijalog Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i predsednice Vlade

10. novembar 2021. – Peti dijalog Nacionalnog konventa o EU i predsednice Vlade Ane Brnabić održan je u danas u Beogradu. Sastanku su prisustvovali nadležni ministri, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, koordinatorka UN-a u Srbiji i drugi.

U otvorenom dijalogu raspravljalo se o pitanjima važnim za javno zdravlje,  suzbijanju pandemije Kovida 19, promovisanja vakcinacije, načinima za jačanje poverenja građana u institucije i o tome kako unaprediti saradnju Vlade sa organizacijama civilnog društva u suzbijanju pandemije.

Dušan Protić, programski menadžer za unutrašnje tržište i konkurentnost u Centru za evropske politike (CEP) i koordinator Radne grupe Konventa za Poglavlje 28 pohvalio je činjenicu da dijalog sa predsednicom Vlade postaje redovna praksa. On smatra da je ujedno teško govoriti o problemima u javnom zdravlju hladne glave i bez puno emocija. Jedan ovakav razgovor zahteva tačne i pouzdane podatke, koji proizilaze iz različitih analiza i istraživanja. Osvrnuo se na Knjigu preporuka NKEU i istakao dve preporuke koje se odnose na ovo poglavlje, a to su:

  • Obezbediti punu funkcionalnost integrisanog zdravstvenog sistema,
  • Učiniti da Institut za javno zdravlje Srbije pripremi i objavi jedan tematski izveštaj o epidemiji kako bi se obezbedila činjenična osnova za javnu diskusiju i postigao veći stepen poverenja građana u rad institucija.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Konventa, podsetila je da su članovi Konventa tokom vanrednog stanja pomno pratili primenu mera koje je Vlada usvajala. Rezultat toga jesu analize o primeni mera u vanrednom stanju koje su objavljene tokom 2020. godine. Konvent i dalje prati način upravljanja pandemijom i razmatra šta još Vlada može da preduzme kako bi se pandemija suzbila. Civilni sektor ostaje na raspolaganju sa svom ekspertizom, informacijama s terena i preporukama. Važno je da komunikacija o pandemiji bude takva da spreči paniku, a građanima ulije poverenje u postupke i mere koje Vlada sprovodi.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Vlada predložila iniciranje redovnog dijaloga predstavnika vlasti i Konventa. Ona smatra da se kroz otvoreni dijalog najbolje stiče uvid u efekte dosadašnjih aktivnosti kako Vlade tako i civilnog sektora. Izgradnje bolnica u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu, kao i efikasnost u nabavljanju vakcina od strane različitih proizvođača dokaz su da je Vlada ulagala značajne napore da očuva javno zdravlje. Napomenula je da vakcinacija ostaje ključan način borbe protiv virusa, kao i da je do sada vakcinisano 51.3% građana. Brnabić je istakla kako je u prethodnom periodu zaposlen veliki broj zdravstvenih radnika koji su godinama pre toga bili na birou.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da je u Srbiji procenat hospitalizovanih čak oko 30%, dok je u drugim evropskim zemljama taj procenat bio od 7 – 8 %. Za razliku od Srbije u drugim evropskim zemljama odlazak u bolnicu rezervisan je za pacijente sa izrazito teškim kliničkim slikama. Poručio je da je pandemija razlog zašto treba da se ujedinimo u borbi protiv bolesti koja sigurno neće skoro proći.

Detaljnije o preporukama za unapređenje javnog zdravlja čitajte u Knjizi preporuka Konventa, kao i analizama o primeni mera za vreme vanrednog stanja, koje možete naći ovde.