Od Rumunije do Finske: Daljina (ni)je bitna

Beograd, 4. jul 2019. – Panel diskusija „Od Rumunije do Finske: Daljina (ni)je bitna“ održana je danas u prostorijama EU info centra u Beogradu. Događaj su organizovali CEP i EU info centar.

Panelisti Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana-Kristina Popa, ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta i prof. dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, razgovarali su o dostignućima rumunskog predsedavanja Savetu, prioritetima finskog predsedavanja i budućnosti Zapadnog Balkana u narednih šest meseci. Panel je moderirala programska direktorka CEP-a, Milena Lazarević.

U uvodnoj reči, ambasador Fabrici je čestitao Rumuniji na uspešnom predsedavanju i poželeo dobrodošlicu Finskoj. „Zaštita građana i demokratije, ekonomija, klimatske promene i jaka Evropa na globalnom nivou su fokusi EU danas“, rekao je ambasador Fabrici. On je naglasio da, iako je politika proširenja jedna od najuspešnijih evropskih politika, zemlje kandidati ipak moraju da se potrude da ispune uslove za članstvo. Osvrnuo se i na najnoviji Izveštaj Evropske komisije i ocenio ga kao objektivnog.

„Napredak u poglavljima 23 i 24 su od krucijalne važnosti za celokupan napredak – zato nas ne treba čuditi to da je ove godine Srbija otvorila samo jedno poglavlje ove godine“, istakao je Fabrici.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana-Kristina Popa, složila se sa Fabricijem u oceni Izveštaja Evropske komisije, rekavši da je on „realističan, a ne kritičan“. Dodatno, rumunsko predsedavanje Savetu EU obeležio je period umanjene pažnje na Zapadni Balkan i u ovom periodu Unija se uglavnom fokusirala na sopstvene probleme, poput izbora za Evropski parlament, Bregzit i pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru. Ambasadorka Popa je dodala kako je pitanje koje je Rumuniji bilo naročito važno bilo davanje glasa regionima unutar EU kada je u pitanju odlučivanje o važnim pitanjima unutar EU.

„Fokus predstojećeg finskog predsedavanja biće klimatske promene,” rekao je ambasador Finske, Kimo Lahdervita. On je dodao da je drugi prioritet njihovog predsedavanja demokratsko funkcionisanje institucija i vladavina zakona, kao i kompetetivnost i kreiranje poslova i rešavanje pitanja Bregzita. Kakva je budućnost Zapadnog Balkana tokom predstojećeg predsedavanja kada se uzmu u obzir prioriteti i geografski položaj Finske?

„Finska je uvek bila za proširenje EU. Mi vidimo puno benefita koje od toga možemo imati, naročito kada je u pitanju mir, prosperitet i ekonomske prilike,“ rekao je Lahdevirta.  

Tanja Miščević je istakla problem komunikacije politike proširenja građanima, odnosno to što građani nisu upoznati dovoljno sa procesom, politikama, pravima i mogućnostima koje imaju. Ona je dodala da je neophodno da se donosioci odluka više potrude i ostvare bolju komunikaciju. Događaj je putem video snimka uživo prenošen i publici u Nišu i Novom Sadu, koji su se takođe uključili u diskusiju nakon panel-diskusije.

Ovo je sedma u nizu tradicionalnih panel-diskusija koje CEP i EU info centar organizuju na šest meseci povodom promene predsedavanja Savetu EU.

Rumunija