Od Bugarske do Austrije: Da li proširenje ostaje prioritet?

28. jun 2018. – Centar za evropske politike (CEP) je danas u prostorijama EU info centra održao tradicionalnu panel diskusiju povodom promene predsedavanja Savetu EU.

Na panel-diskusiji naziva Od bugarskog do austrijskog predsedavanja Savetu EU: Da li proširenje ostaje prioritet? panelisti su bili Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, prof. Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU i Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike. Panel je moderirala Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Bugarsko predsedavanje Savetu EU vratilo je politiku proširenja na agendu Unije, a tokom austrijskog predsedavanja proširenje će nastaviti da bude jedan od prioriteta, ocenili su učesnici na događaju.

„Moto bugarskog predsedavanja je bio Ujedinjenji stojimo jaki, jer je to jedini način da se Evropa izbori sa krizama sa kojima je suočena – krizama kao što su Bregzit, populizam, terorizam i mnoge druge“, rekao je Vlajkov. „Iako smo mala i nova zemlja u EU“, dodao je on „smatram da smo u prethodnih šest meseci pokazali da možemo da se nosimo sa tako velikom odgovornošću kao što je predsedavanje Savetu EU,“ zaključio je.

On je rekao da Bugarska ostaje snažan zagovornik proširenja i da većina stanovnika Bugarske podržava pristupanje Srbije Uniji, ali i skrenuo pažnju da to nije slučaj sa svim državama EU i da Srbija mora više da radi na komuniciranju građanima Unije zašto je proširenje EU pozitivna stvar, šta je to što Srbija može da pruži Uniji i zašto treba da postane članica.

Ambasador Austrije, države kojoj je ovo treći put da predsedava Savetu, istakao je da se Austrija odlučila za slogan Evropa koja štiti i da će fokus u narednih šest meseci biti na bezbednosti, zaštiti spoljnih granica i borbi protiv ilegalne imigracije, digitalizacija, ali da će region Zapadnog Balkana ostati u fokusu predsedavanja.

„EU može biti stabilna i bezbedna ako ima stabilnosti i bezbednosti u njenom komšiluku, pa će evropska perspektiva za Zapadni Balkan biti jedan od važnih fokusa austrijskog predsedavanja. Mi verujemo da je budućnost ovog regiona u EU“, rekao je Luteroti i čestitao Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja ranije ove nedelje.

Komentarišući otvaranje poglavlja, Majstorović se složio da je dobro što se nova poglavlja otvaraju, ali da bi „pravi uspeh bio zatvarati ih“, jer i to značilo da je Srbija spremna da u potpunosti preuzme obaveze koje proizilaze iz njih.

Majstorović je istakao i kako je Bugarska uradila veliki posao kada je reč o afirmaciji politike proširenja EU na region i da je ostavila dobre osnove za buduća predsedavanja koja će morati da se odrede prema politici proširenja. On je izneo očekivanje da će se to nastaviti tokom austrijkog predsedavanja. On je ocenio i da će sastanak Berlinskog procesa u Londonu biti važan za zemlje regiona, jer će doprinosti unapređenju međusbnih odnosa, povezivanja, ali „pokazati im“ i načine funkcionisanja i saradnje u EU.  Dodao je kako smo nepotrebno izgubili mnogo vremena, jer je zbog vanrednih izbora proces napredovanja na putu ka EU nekoliko puta bio usporavan, a time se ništa nije postiglo.

Miščević je naglasila kako su, pored dva poglavlja koja je Srbija otvorila ove nedelje, još tri pregovaračke pozicije predate i spremne i da se nalaze „u rukama država članica“. Ona je takođe istakla kako se ne slaže sa kritikama da „otvaranje samo dva poglavlja znači da nema napretka u vladavini prava“, jer je, kako Miščević kaže, EU po tom pitanju bila jasna: ako se ne napreduje u vladavini prava, nova poglavlja neće biti otvorena, a Srbija je upravo otvorila dva nova poglavlja.

Sem Fabrici je ocenio da je fokus na Zapadni Balkan i Srbiju bio snažan u proteklih šest meseci, podsećajući na važne dokumente koja je objavila Evropska komisija.

Fabrici je podsetio da je objavljena Strategija proširenja EU na Zapadni Balkan, izveštaji o zemljama regiona, da je održan Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji nakon koga je doneta Sofijska deklaracija.

„Bugarsko predsedvanje je bilo važno kako bi se proširenje držalo visoko na agendi EU, a sada očekujemo isto od  austrijskog predsedavanja“, rekao je Fabrici, dodajući kako je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU, imajući u vidu da je EU počela kao zajednica šest zemalja, a da danas čini Uniju od 500 miliona ljudi.

Radko Vlajkov je na kraju događaja uručio austrijskom ambasadoru simbolične poklone i poželeo Austriji puno sreće u predsedavanju, čime je zaključen četvrti tradicionalni događaj koji CEP i EU info centar organizuju svakih šest meseci.