„Non-pejper” Evropske komisije – da li se išta promenilo u vladavini prava u Srbiji?

20. decembar 2018. – Centar za evropske politike (CEP) je danas održao ručak sa novinarima: Vladavina prava u Srbiji: Da li se išta promenilo?  Povod za okupljanje novinara je bilo predstavljanje nalaza poslednjeg non-pejpera – šestomesečnog izveštaja Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Domaćini skupa, Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP-a, i Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, su sa prisutnim predstavnicima domaćih redakcija diskutovali o najvećim problemima i zamerkama Komisije kada je u pitanju vladavina prava u Srbiji, ali i o sveopštem napretku na putu ka EU u prethodnih šest meseci, broju otvorenih poglavlja, kao i o tome koliko je, imajući u vidu dosadašnju brzinu reformi i probleme, moguća perspektiva „EU 2025“.

Majstorović je izjavio da, iako Komisija primećuje da nekog napretka ima, i dalje postoje veliki problemi u oblasti vladavine prava, kao i da se primećuje neodstatak ambicije i poštovanje sopstvenih rokova. On je upozorio da bi, ukoliko se nastavi tako i ukoliko EU bude napredak procenila kao nedovoljan, to može da utiče na ceo tok pregovaračkog procesa.

O značaju reforme javne uprave za unapređenje stanja u oblasti vladavine prava sa novinarima je razgovarala Lazarević, koja je ukazala na veliki problem netransparentnosti rada Vlade Srbije, koja je prema nalazima regionalnog projekta WeBER jedna od najnetransparentnijih u regionu. Lazarević je ukazala i na problem sveopšteg „v.d.“ stanja u državi – WeBER je ustanovio je da je 94 odsto postavljenja na najviša radna mesta u državnoj upravi od polovine 2017. do polovine 2018. zapravo bilo postavljanje vršilaca dužnosti, kao i da se brojna lica postavljena na ovaj način drže se u v.d. statusu daleko duže nego što zakon predviđa. Lazarević je ukazala i da nedavno usvojene izmene Zakona o državnim službenicima idu u prilog zatvaranju „rupa u propisima“, ali da treba čekati i videti da li će zakon biti i implementiran.

Za više rezultata, pozivamo vas da preuzmete Nacionalni PAR Monitor 2017/2018. Dokument možete pronaći ovde.

Centar za evropske politike sprovodi WeBER projekat u saradnji sa organizacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije i Crne Gore u okviru regionalne Think for Europe mreže (TEN), i uz podršku European Policy Centre – EPC iz Brisela. Projekat finansiraju Evropska unija i Kraljevina Holandija. Za više informacija posetite: www.par-monitor.org 

Ovaj ručak sa novinarima je četvrti u nizu koji CEP organizuje u želji da, kroz strateško nastupanje u medijima, pojačano radi na komunikaciji sa građanima na teme koje se tiču procesa pristupanja Srbije EU, a od 2014. godine, reforma javne uprave je prepoznata kao jedna od osnovnih oblasti reformi na putu bilo koje zemlje ka članstvu u EU.