Najava događaja: Evropa u krizi – šta dalje?

Bregzit, migrantska kriza, uspon ekstremističkih političkih grupacija i terorističke pretnje samo su neki od izazova koji čine EU ranjivijom nego ikada do sada. Centar za evropske politike (CEP) u saradnji sa udruženjem BEUM (Belgrade European Union Model) organizuje panel-diskusije pod nazivom Evropa u krizi – šta dalje? (Europe in Crisis: Thinking Forward) na kojima će nastojati da sagleda Evropu i Evropsku uniju u perspektivi od narednih pet godina i pruži scenarije mogućeg razvoja događaja kada su u pitanju budućnost EU i politika proširenja.

Događaj će se održati 26. oktobra u Beogradu kao uvod u BEUM 2016 – najveću simulaciju zasedanja institucija EU koja okuplja preko 300 studenata iz celog sveta.

Panelisti će biti istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci, među kojima su: Nj.e. Dagmar Repčeková, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, Tanja Miščević (šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji), Tony Verheijen (šef kancelarije Svetske banke u Beogradu), Matt Dann (Generalni sekretar think tanka Bruegel iz Brisela), Srđan Majstorović (zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i član Pregovaračkog tima), Hedvig Morvai (izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan), Corina Stratulat (European Policy Centre iz Brisela), kao i Senada Šelo Šabić (istraživačica/saradnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba).

Moderatorka oba panela biće Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike.