MERILA USPORAVAJU PREGOVORE SA EU

U utorak, 3. novembra u Narodnoj Skupštini Republike Srbije održana  je sednica radne grupe  Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 1 – slobodno kretanje robe, kojom rukovodi Centar za evropske politike. Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede, Kancelarije za evropske integracije, kao i potrošačkih organizacija i Privredne komore Srbije.

Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, zadužen za Poglavlje 1 otvorio je diskusiju, ukazavši na niz prepreka sa kojima se susreće Pregovarački tim. On je naglasio problematiku u procesu pregovaranja onih poglavlja za koje je EU predvidela opening benchmarks (merila za otvaranje poglavlja). « Poglavlje se i ne može formalno otvoriti dok se sve države članice u Savetu EU ne slože sa ocenom Evropske komisije da je država kandidat ispunila uslove iz Poglavlja 1. Time se značajno usporava proces pregovora, a države članice dobijaju znatno veću moć u odnosu na Evropsku komisiju u procesu integracija u EU. Ovo otvara mogućnost da države članice tehničke aspekte pregovora (zlo)upotrebljavaju, radi rešavanja bilateralnih i drugih političkih pitanja. Ovakav način pregovora uveden je tek kod proširenja Hrvatske, Crne Gore i Srbije.»

Dušan Protić, koordinator ove radne grupe, izrazio je očekivanje velike količine inputa od strane privrede i civilnog sektora kao osnove za traženje prelaznih perioda u pregovorima, dok su predstavnici Ministarstva privrede pojasnili kako će izgledati merila za otvaranje poglavlja u vezi sa harmonizacijom propisa.

Generalni zaključak skupa je da Srbiji predstoji 12 meseci napornog rada kako na identifikovanju potencijalnih barijera u trgovini sa EU, tako i na proceni troškova koje će naša država, ali i privreda morati da podnese zbog usklađivanja sa evropskim tehničkim propisima i standardima. U skladu sa tim formulisaće se i srpski zahtevi za odlaganjima primene određenih direktiva.