Izveštaj Evropske komisije: Dokle smo stigli i šta nam valja činiti?

24. april 2018. – Centar za evropske politke (CEP) je održao radni doručak sa novinarima, na temu Izveštaj Evropske komisije u perspektivi Strategije 2025: Dokle smo stigli i šta nam valja činiti? Doručku su prisustvovali novinari iz više medijskih agencija, televizija i štampanih i elektronskih medija. Domaćini doručka bili su Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP-a, Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, Ranka Miljenović, izvršna direktorka CEP-a, i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa u Srbiji.

Domaćini doručka su sa prisutnim novinarima pokrenuli više tema koje su u vezi sa objavljenim Izveštajem Evropske komisije i ocenama koje je Srbija dobila, ali i koje su novine u izveštajima ostalih zemalja, uključujući vrlo važnu preporuku Komisije da se otvore pregovori sa Albanijom i Makedonijom, uz ispunjavanje uslova u vezi sa poštovanjem vladavine prava. Ovo je informacija na koju kao da u Srbiji niko nije obratio pažnju, ocenio je Majstorović, iako je to izuzetno važno za čitav region, jer je dokaz da članstvo u EU i dalje ima snagu da motiviše države Zapadnog Balkana da se transformišu u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

Majstorović je rekao da Izveštaj nije „ni pozitivan ni negativan“, već objektivan, i da bi iz njega trebalo da izvučemo zaključke o tome na čemu Srbija treba da radi u narednom periodu. On je Izveštaj ocenio kao „nulti“, izveštaj od koga počinje nova faza maratona ka članstvu. u EU.

Treba posebno obratiti pažnju da je Izveštaj imao primedbe na način rada Skupštine u nadzoru rada Vlade, tj. prepoznao česte zloupotrebe procedura u cilju onemogućavanja rasprave, kao i nedostatak dijaloga sa opozicijom i nerazmatranje izveštaja nezavisnih institucija.

„Kada imate ocene da Skupština ne vrši Ustavom određenu fuknciju, svi treba da budemo ozbiljno zabrinuti“, podvukao je Majstorović na doručku.

Dragojlović je istakla kako je ove godine Izveštaj konačno prepoznao ono na šta civilno društvo u Srbiji već godinama ukazuje, pre svega na veliki problem odlaska iz državne uprave kvalitetnih kadrova koji rade na poslovima u vezi sa evropskim integracijama. O istoj temi je CEP i pisao u studiji objavljenoj prošle godine, a čitavo civilno društvo svaki dan govori o tome, istakla je Dragojlović. Upozorila je da „vreme nije obnovljiv resurs“ i da je ono što će se dešavati u narednih godinu i po dana na putu naše zemlje u EU „od ključnog značaja“.

Lazarević je ukazala da Izveštaj takođe nalazi da je čak 60% državnih službenika na položaju u statusu „vršilaca dužnosti“ – v.d.  Jak politički uticaj na zapošljavanje i na proces rada ovih ljudi, koji su na najvišim pozicijama ima izuzetno negativne posledice, dodala je ona.  Ona je rekla i da javna uprava nije suštinski reformisana, da su otišli ljudi sa ključnih pozicija i ostale institucije bez potrebnih kadrova. Takođe je rekla da strateško planiranje razvoja Srbije ne funkcioniše, a buduće korišćenje strukurnih fondova EU od toga zavisi, koji godišnje iznose 1,5 milijarde evra. Na ovome treba raditi kako „ne bismo bili gubitnici ulaskom u EU“, rekla je Lazarević.

Ovaj doručak sa novinarima je drugi u nizu koji CEP organizuje u želji da, kroz strateško nastupanje u medijima, pojačano radi na komunikaciji sa građanima na teme koje se tiču procesa pristupanja Srbije EU.