Izazovi reforme javne uprave u Srbiji: Ključni nalazi SIGMA 2017. izveštaja

13. mart 2018. – Radionica Izazovi reforme javne uprave u Srbiji: Ključni nalazi SIGMA 2017. izveštaja održan je danas u Beogradu. Radionicu su zajedno organizovali SIGMA/OECD i Ministarsvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Događaj je okupio visoke zvaničnike iz državne uprave, nezavisnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i iz donorskih organizacija, Evropske komsije i Delegacije EU u Srbiji. Na radionici su predstavljeni glavni nalazi i  preporuke iz Izveštaja o sprovođenju reforme javne reforme u Srbiji SIGMA 2017 koji je dostupan OVDE. U Izveštaju je zabeležen napredak u odnosu na polaznu osnovu po ključnim oblastima za period od 2015-2017. Najveći napredak je ostvaren u okviru strateškog okvira reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, otvorio je skup napomenama o prioritetima i izazovima koji se nalaze pred sprovođenjem RJU u Srbiji, kao i o važnosti RJU na putu Srbije u EU. Pored njega, uvodne napomene dali su i Jelena Stojović iz Ministarstva finansija, NJ.E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

Programski menadžer i viši istraživač u CEP-u i glavni istraživač WeBER projekta, Miloš Đinđić, predstavio je prve rezultate i nalaze regionalnog monitoringa koji se sprovodi u okviru ovog projekta. Prezentacija prvih nalaza održana je u okviru panela o uključivanju organizacija civilnog društva UOCD) u RJU u Srbiji. Na skupu učestvovali su predstavnici organizacija članica WeBER Platforme i Nacionalne radne grupe u Srbiji, kao i WeBER grantisti iz Srbije.

Više o projektu WeBER pogledajte ovde.