Ekonomija u fokusu: spoljnotrgovinski sporazumi Srbije

24. oktobar 2019. – Danas je u Beogradu održan doručak sa novinarima Ekonomija u fokusu: spoljnotrgovinski sporazumi Srbije, u organizaciji Centra za evropske politike, NALED-a i portala European Western Balkans.

Domaćini doručka su bili profesor Miroljub Labus, konsultant i bivši potpredsednik Vlade Srbije, koji je započeo i vodio pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Ranka Miljenović, izvršna direktorka CEP-a i Dušan Protić, programski menadžer CEP-a za unutrašnje tržište i konkurentnost. Doručku je prisustvovalo više od 10 novinara domaćih dnevnih listova, onlajn portala i nedeljnika.

Ovim povodom se razgovaralo o najznačajnijim spoljnotrgovinskim sporazumima Srbije, koristima od istih, kao i promenama koje će uslediti pristupanjem Srbije Evropskoj uniji. Glavne teme razgovora su bile sledeće: sa kim sve Srbija trguje i koji je obim prekogranične razmene po pojedinačnim partnerima, sa kojim sve zemljama Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini i koliko ih koristi, koje sve izazove i koristi za spoljnu trgovinu Srbije donosi pristupanje EU, šta donosi novi Sporazum o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i koja je ključna razlika između sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom i EU. Na doručku je predstavljen i infografik kojim su na ilustrovan način obrađene neke od gorenavedenih tema.

Doručak je održan u okviru projekta Pripremi se za učešće.