OD ŠVEDSKE DO ŠPANIJE: Nova Trojka, nove ideje

Kraj švedskog predsedavanja Savetu EU 30. juna 2023. označava kraj Trojke čiji je rad nesumnjivo obeležio produženi rat u Ukrajini. Kao zemlja koja je dugo negovala svoju vojnu neutralnost, ali je tokom rata podnela zahtev za članstvo u NATO-u, kao priznanje da se geopolitika Evrope i sveta radikalno promenila. Švedska se suočila sa velikim očekivanjima da racionalizuje podršku Ukrajini, istovremeno osiguravajući da zelena tranzicija, energetska diverzifikacija i konkurentnost ostaju istovremeno visoko na dnevnom redu EU. Sada kada se mandat Švedske bliži kraju, treba se zapitati da li je i u kojoj meri uspela da uravnoteži različite, iako međusobno povezane prioritete.

Kako rat u Ukrajini nastavlja da predstavlja egzistencijalni izazov za Uniju, nova Trojka koju čine Španija, Belgija i Mađarska naslediće iste probleme i suočiće se sa potrebom da se prilagode „novoj normalnosti.“ Prva u redu da preuzme predsedavanje je Španija, iberijska zemlja koja se pozicionirala kao relevantna i pouzdana članica EU i NATO. Iako je vrlo udaljena od Ukrajine, postala je dom za značajan broj ukrajinskih izbeglica i pružila je političku, vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku Ukrajini.

Kako će se njeni napori „prevesti“ na nivo Unije u narednih 6 meseci?

Pored toga što će upravljati EU tokom blage zime, kako će Španija usmeravati Uniju da je pripremi za sledeću zimu?

S obzirom na istoriju Španije kao države članice koja je naklonjena proširenju, koje će korake preduzeti da bi ponovo pokrenula dinamiku proširenja i kako će se postaviti u odnosu na relevantne ideje kao što je Model faznog pristupanja?

Panelisti:

  • Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije
  • NJ.E. Emanuel Žiofre, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji
  • NJ.E. Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji
  • NJ.E. Raul Bartolome Molina, ambasador Španije u Srbiji
  • Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora, CEP

Panel će moderirati Strahinja Subotić, programski menadžer, CEP.

Događaj će biti održan samo uživo, stoga Vas molimo da se registrujete ovde.

 

Ovaj događaj je deo već tradicionalne prakse koju su CEP i EU info centar započeli pre šest godina, sa ciljem pokretanja kvalitetne debate o prioritetima EU iz ugla država koje predsedavaju Savetom EU (odlazeće i predstojeće predsedavajuće države), uz osvrt na aktuelne teme u procesu pristupanja Srbije EU. Događaj dva puta godišnje okuplja predstavnike diplomatskog kora, državnih institucija i organizacija civilnog društva i medijski je znatno ispraćen. 

10:30 - 12:00
30.06.2023
Istekao