Od Češke do Švedske – Ka strateški jednoobraznoj Evropi

Češka predaje štafetu predsedavanja Savetom EU nakon intenzivnog šestomesečnog perioda, tokom kojeg je pitanje ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu zaokupljalo najviše pažnje i napora institucija EU. Nakon što je usvojila 7. i 8. paket sankcija protiv Rusije u drugoj polovini 2022. godine, EU je nastavila da snažno pomaže Ukrajinu, dok se priprema da se uhvati u koštac sa pogoršanom izbegličkom i energetskom krizom izazvanom ratom. Sledeći slogan zvaničnog predsedavanja Češke, u kojoj meri je bila uspešna u tome da se EU preispita, obnovi, ponovo osnaži? U takvom kontekstu, kako se lista zvaničnih i potencijalnih kandidata povećavala – sa potencijalom da se dalje razvija – Zapadni Balkan je polagao nade da bi Češka mogla da doprinese ponovnom razmišljanju o proširenju u Savetu EU. Kako je poziv Evropskog saveta iz juna 2022. da se dalje unapredi postepena integracija između EU i Zapadnog Balkana uticao na pristup Češke politici proširenja?

Nastavljajući tamo gde je Češka stala, Švedska se sprema da dođe na čelo Unije odmah nakon formiranja nove vlade. Kao zemlja koja je takođe čvrsto stala uz Ukrajinu, pa čak i nedavno podnela zahtev za članstvo u NATO, velika su očekivanja da će EU dodatno učvrstiti svoju geostratešku strategiju tokom njenog mandata. Kako će prijem Švedske u Transatlantsku alijansu uticati na njenu politiku? Kako EU može iskoristiti rezultate Konferencije o budućnosti Evrope da se fokusira na istovremeno produbljivanje i širenje Unije? Očekivanja su velika i iz perspektive Zapadnog Balkana, pošto je Švedska tradicionalno bila zemlja-članica naklonjena proširenju. Budući da se njen termin poklapa sa 20. godišnjicom solunskog Samita EU-Zapadni Balkan, šta se može učiniti da se stvori strateški nedvosmislena budućnost Evrope?

Panelisti:

  • Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije
  • NJ.E. Emanuele Giaufret, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji
  • NJ.E. Tomaš Kuchta, ambasador Češke u Srbiji
  • NJ.E. Annika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji
  • Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP-a

Panel će moderirati Milena Lazarevic, programska direktorka CEP-a.

___________________________________

Ovaj događaj je deo već tradicionalne prakse koju su CEP i EU info centar započeli pre šest godina, sa ciljem pokretanja kvalitetne debate o prioritetima EU iz ugla država koje predsedavaju Savetom EU (odlazeće i predstojeće predsedavajuće države), uz osvrt na aktuelne teme u procesu pristupanja Srbije EU. Događaj dva puta godišnje okuplja predstavnike diplomatskog kora, državnih institucija i organizacija civilnog društva i medijski je znatno ispraćen

Datum

22.12.2022
Istekao

Vreme

09:30 - 11:00