Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi: ispunjavanje evropskog obećanja o vladavini prava

Zarobljavanje države nastavlja da muči jugoistočnu Evropu. Konvergencija biznisa i politike, transformacija javnih institucija u oruđe represije, akumulacija ogromnog nezakonitog bogatstva, formalno u vlasništvu prijatelja i porodice, dok javna potrošnja ostaje zavisna od međunarodnog zaduživanja i pada kupovne moći, rezultira dugotrajnom pojavom demokratskog nazadovanja u čitavom regionu. Građansko praćenje, analiza i saveti Saveta za borbu protiv korupcije retko se nalaze u novim zakonima, strategijama i merama politike zasnovanim na vladavini prava. Rat u Ukrajini razotkrio je težinu skrivenih, dugo poricanih zavisnosti i stranog zloćudnog uticaja u svim granama vlasti, u stvari oslabivši težnju za smislenim reformama na putu evropskih integracija.

U tom kontekstu, 25. januara 2022. godine u Beogradu, projekat Regionalne platforme za javno-privatno partnerstvo (R2G4P) biće domaćin foruma o borbi protiv ranjivosti državnog zarobljavanja u jugoistočnoj Evropi, u organizaciji Centra za proučavanje demokratije (CSD) i Centra za evropske politiku (CEP). Pozdravljajući mnoštvo renomiranih stručnjaka iz celog regiona i šire, forum će prikazati neke od najboljih praksi za razotkrivanje nezakonitog bogaćenja i zatvaranje praznina u upravljanju.

Forum nastavlja seriju regionalnih konferencija, čiji je cilj jačanje saradnje državnih institucija i civilnog društva. Članovi R2G4P iz četiri EU i pet zemalja Zapadnog Balkana će predstaviti najvažnije delove drugog Izveštaja o dobrom upravljanju JIE i promovisati upotrebu velikih podataka kao mogućeg rešenja za otkrivanje obrazaca koruptivnog ponašanja.

Nacrt agende

Radni jezik foruma je engleski.

Ukoliko želite da prisustvujete uživo, molimo Vas pošaljite prijavu u kojoj će biti navedeno Vaše ime, prezime i organizacija.

Takođe, ukoliko želite da pratite ovaj događaj online, registrujte se ovde.

 

Datum

25.01.2023
Istekao

Vreme

09:30 - 17:30