Dodati vrednost srpskim proizvodima u prospektu pregovora sa EU

Uvodna konferencija pod naslovom ‘Kako dodati vrednost proizvodima” u organizaciji Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD), Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), održana je 10.03.2014 u Beogradu.

Članica našeg tima Ksenija Simović, zadužena za poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12- Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i za pitanja spoljne trgovine pod poglavljem 30 – Spoljni odnosi, prisustvovala je konferenciju radi procene potrebnih reformi u pravnom sistemu, kako bi se našim poljoprivrednim proizvođačima obezbedio bolji plasman proizvoda.

Konferencija je predstavila početak dva projekta tehničke saradnje, finansiranih od strane EBRD-a i implementiranih od strane FAO-a, čiji su ciljevi pružanje podrške uspostavljanju efikasnijih i integrisanih tržišnih lanaca u poljoprivredi kroz unapređenje bezbednosti hrane i kvaliteta u sektoru hortikulturne proizvodnje i prerade mesa:

  1.       “Unapređenje kvaliteta i bezbednosti proizvoda u sektoru prerade mesa u Srbiji”
  2.       “Podrška efikasnijim i integrisanim tržišnim lancima kroz razvoj oznaka porekla u sektoru hortikulture”

Učesnici konferencije imali su priliku da čuju i diskutuju o potrebnim agrobiznis strategijama za dodavanje vrednosti srpskim proizvodima, kako edukovati potrošače da prepoznaju kvalitet, o specifičnostima dobrovoljnih standarda, poput oznaka geografskog porekla i o trendovima u kvalitetu proizvoda u sektoru prerade mesa, voća i povrća.

Na konferenciji diskusiju su vodili savetnik Agrobiznis tima EBRD-a Miljan Ždrale, direktor kancelarije EBRD-a u Srbiji i predstavnik Velikog vojvodstva Luksemburga Matteo Patrone, ekonomista u FAO investicionom centru Dmitri Prikhodko, dok su detaljna izlaganja na temu dobrovoljnih standarda održali Pascal Bernardoni, direktor REDD-a i Emilie Vandecandelaere, agroekonomista u FAO. Takođe, na konferenciji su aktivno učestvovali i predstavnici MPŠV, koji su objasnili kako ministarstvo promoviše dodavanje vrednosti srpskim proizvodima, kao i predstavnica Zavoda za intelektualnu svojinu, Mirela Bošković, koja je pojasnila procedure vezane za sertifikaciju proizvoda sa dodatom vrednošću. Na učešće u diskusiji bili su pozvani i predstavnici poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnici firmi Foodland i Carnex, koje su lideri u prehrambenoj industriji Srbije.

S obzirom da je Srbija već otvorila poglavlje 12 i da je za sledeću nedelju programiran eksplanatorni skrining za poglavlje 11, tokom konferencije puno se govorilo i o potrebi implementacije evropskih standarda i zakonodavstva u oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane, marketinga proizvoda, zaštite potrošača i intelektualne svojine. Unapređenje srpskih proizvoda, što agrarnih tako i industrijskih jedan je od krucijalnih segmenata za održivi razvoj srpske privrede, kao i za buduće uspešno pozicioniranje naših proizvoda na tržištu EU.

CEP prepoznaje važnost ovog segmenta u okviru pregovora sa EU, i stoga će krajem juna ove godine objaviti studiju „Istraživanje mogućnosti za povećanjem konkurentnosti srpskih proizvoda registracijom oznaka geografskog porekla kroz pregovore za članstvu u EU”.