Dan Evrope 2013

Dan Evrope obeležava se svake godine 9. maja, na dan kada je Robert Šuman, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske predložio novi vid saradnje država u Evropi, koji je predstavljao i početak stvaranja današnje Evropske unije (Šumanova Deklaracija).

Države širom Evrope organizuju niz manifestacija obeležavajući Dan Evrope i na taj način podižu svest o Evropskoj uniji.  Takođe, Dan Evrope ne predstavlja samo simoličan događaj već i priliku da se pokrenu debate o Evropskoj uniji, njenoj ulozi, politikama i mogućnostima koje pruža.

Ove godine, Evropska unija je pokrenula inicijativu „Otvorena vrata“ čime je data prilika građanima i građankama da se upoznaju sa institucijama i mestima na kojima se donose odluke kao i da učestvuju u debatama i razgovorima. Za više informacija o ovogodišnjoj inicijativi Evropske unije kao i aktivnostima u državama širom Evrope posetite zvanični sajt EU.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar Evropske unije tokom čitavog maja sprovode manifestacije u Beogradu, i drugim gradovima u Srbiji, pod sloganom „Evropa otvoreno“.

Foto: europa.eu