Da li nas društvene mreže zaista povezuju? Konsultacije sa mladima

17. novembar 2020. – U okviru projekta Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih Centar za evropske politike (CEP) je organizovao konsultacije sa mladima širom Srbije da bi bolje razumeo njihove stavove o slobodi i regulaciji sadržaja na internetu. Kroz dvočasovne konsultacije, mladi su dali svoja mišljenja i doprineli diskusiji kroz deljenje ličnih stavova i ličnih primera.

U konsultacijama su učestvovali dvanaestoro mladih, motivisanih ljudi između 16 i 24 godina iz različitih gradova i opština u Srbiji. Konsultacije su održane preko platforme Zoom, što je olakšalo povezivanje ovako raznolike grupe i razmenu mišljenja.

Konsultacije su počele diskutovanjem njihovog načina korišćenja interneta i društvenih mreža. Kroz ovu diskusiju, mladi su zaključili da dnevno provode većinu svog vremena sa telefonom u rukama, i da su se tokom pandemije COVID-19 mnogo više oslanjali na Internet i svoje naloge na društvenim mrežama za funkcionisanje, održavanje kontakta sa ljudima, ali i za dobijanje bitnih informacija. Stoga, tri najvažnije i najbolje stvari u vezi korišćenja interneta su dostupnost informacija, mogućnost da se mreže koriste za aktivizam i šansa za deljenje sopstvenog mišljenja sa drugima. Takođe, uz ove pozitivne stvari, mladi su ukazali da postoje i neki negativni aspekti interneta – lažne vesti i dezinformacije, privatnost podataka, mogućnost zavisnosti i zabrinutost za mentalno zdravlje.

Drugi deo grupne diskusije se fokusirao na pronalaženje načina kako da se negativni aspekti interneta reše i ko bi mogao da bude odgovoran za taj ozbiljan zadatak. Rezultati diskusije su ukazali da mladi nemaju poverenja u institucije na nacionalnom nivou zbog straha da će nečiji tuđi interesi biti zastupljeni. Sa druge strane, mladi su prepoznali važnost samo-regulacije velikih platformi kao što su Facebook i Twitter sa svojim mehanizmima za proveravanje činjenica, kao i rad na sopstvenom obrazovanju u oblasti medijske pismenosti. Takođe, neki od učesnika su predložili uključivanje organizacija civilnog društva u sistem formalnog i neformalnog obrazovanja i pristupanje rešavanju na holističkom nivou gde bi svi bili uključeni – od marginalizovanih grupa, preko roditelja, države do multilateralnih organizacija kao što je Evropska unija. Jedan od zaključaka je takođe bio da bi formiranje nezavisnog tela za regulisanje govora na internetu moglo da donekle reši postojeće probleme.

Irina Radosavljević, jedna od učesnica sa konsultacija sa mladima, je dobila priliku da predstavi stručnom panelu zaključke koje su mladi doneli tokom svojih diskusija i pita bitna pitanja koja su kopkala mlade – da li neko ima moć da kontroliše govor na internetu i ko bi to zapravo bio.

Projekat „Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih,“, koji sprovode mreža think tankova iz šest zemalja regiona, Think for Europe Network (TEN), zajedno sa Institutom za međunarodne odnose iz Rima, Bronsilav Geremek fondacijom iz Varšave i Centrom za evropske politike (EPC) iz Brisela. Projekat finansira Evropska agencija za kulturne, obrazovne i audio-vizuelne politike kroz program Europe for Citizens.