Članovi TEN-a stvaraju Centar izvrsnosti za kreiranje javnih politika

Prvi koraci ka stvaranju Centra izvrsnosti za kreiranje javnih politika u Zapadnom Balkanu (CEPS WeB) učinjeni su na radionici mreže istraživačkih centara Think for Europe Network (TEN) u Budvi 11. i 12. jula 2016. Članovi TEN-a su ovim povodom razmatrali strateški pristup CEPS WeB-a: viziju, misiju i ciljeve, kao i njegov idejni koncept.

CEPS WeB nastoji da poveća napore TEN-a kroz omogućavanje većeg nivoa strukturiranosti i doslednosti u zalaganju za bolji proces donošenje politika u regionu. Projekat, koji TEN realizuje, namerava da dizajnira centar za izvrsnost – CEPS WeB, i da postavi operacionalne temelje za njegov budući rad. Osnova za uspostavljanje CEPS WeB-a je institucionalni okvir TEN-a, a CEPS WeB će služiti kao spcijalna jedinica koja će služiti kao izvor novih ideja, inovacije, upravljanja i deljenja znanja, i razvoja kapaciteta.

Projekat traje šest meseci i sastoji se iz serije događaja i radionica za organizacije TEN mreže, kao i serije dokumenta, uključujući pozicioni dokument koji će btii predstavljen na finalnom događaju. Projekat se finansira kroz Regionalni program za promociju istraživanja (RRPP). Međufakultetski Institut za Centaralnu i Istočnu Evropu na Univerzitetu u Frajburgu koordiniše i upravlja RRPP-om. Program je u potpunosti finansira strane Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), koja je deo Saveznog ministarstva spoljnih poslova.